Op reis met Piramid Airways ?

Even iets uitgelegd:
In Wallonië hebben ze de kloof tussen arm en rijk kleiner gemaakt.
Door diegenen die wat rijker zijn te belasten, en de armen met politiek afhankelijke uitkeringen arm te houden.
Zo wordt in realiteit een complete catastrofe door socialisten verkocht als een verbetering.

Afbeelding kan het volgende bevatten: de tekst 'WEINIG ARMEN Groot verschil tussen Vlaanderen en Wallonië VEEL VEELARMEN BERGEN CHARLEROI LUIK NAMEN AARLEN'

Niet de harde waarheid houdt links in het zadel maar de ideologisch gecreëerde perceptie en leugens.
Er wordt in Wallonië een pervers politiek piramidespel gespeeld. Iedereen hoog op de politieke ladder in het spel rijft het geld met bakken binnen, terwijl steeds meer mensen onderaan hopen hogerop te klimmen door in te zetten en mee te doen aan het spel.
Nu de politici ontdekken dat ze aan de limieten van hun frauduleus spel zijn gekomen zoeken ze nieuwe slachtoffers om het spel voort te zetten, met hen in de pilotenstoel.
En daarbij wordt gekeken naar dat volkje noordelijk van hen. Dat met die blaffende taal, waarop ze neerkijken.
Dat kent nog niet het piramidespel dat zij spelen, en dat er moet voor zorgen dat alle al gestrikte deelnemers in Wallonië de verwachting blijft houden dat het hen in de toekomst wat zal opbrengen.

De verstandige lezer heeft evenwel door welke nefaste gevolgen dit zou hebben voor het fascistische volkje benoorden de taalgrens.
Dat landsdeel, waar zij al jaren het dreunend geluid van marcherende laarzen menen te ontwaren, zouden zij graag omgevormd en ontgonnen zien met de hulp van gretige gelijkgezinde champagnespuiters op basketsloefkes van ruim 500€, met grote politieke ambities, en dito geld- en machtshonger, die staan te trappelen om te herfederaliseren tot een rood gedomineerde eenheidsworst.

Verkocht als solidariteit en de strijd tegen armoede, zullen er dan meteen meer spelers kunnen deelnemen aan het piramidespel en plaatsnemen in het vliegtuig met dezelfde piloten, uitgebreid met cabinepersoneel gekleed als vlotte twintigers in jeans, T-shirt met klimaatslogan, en walgelijk dure sneakers, dat dienst doet als publieksopwarmer voor het grote rode avontuur, waarin iedereen om het leven zal komen, behalve de bemanning en diegenen die vooraan in het toestel van Piramid Airways zullen zitten.

Niemand achteraan die wantrouwig zal twijfelen aan verbetering en vooruitgang.
Progressief denken, heet dat.
Dat zal lukken.
Een tijdje toch…

Denk na eer u zichzelf en uw toekomst wegstemt en politici steunt die graag mee als leider in het vliegtuig zouden stappen.

foto situatie mei 2020 (De Standaard)
Vaarwel maestro, maar de wereld zal je blijven herinneren.

Vandaag was er droevig nieuws. Voor mij althans, en wellicht voor vele anderen. Ik doe niet aan idolatrie, maar voor Ennio Morricone had ik een boon. Zowat heel mijn leven was hij present of dook hij er in op. Ik bezocht enkele van zijn concerten, en het laatste nog in het Sportpaleis in Antwerpen.

Hij bleef tot op hoge leeftijd creatief, vernieuwend, energiek en inspirerend. Hij was voor mij de maestro van de vorbije 7 decennia, en zal zo ook de geschiedenis ingaan zoals groten dat doen, en lang nadat de muziek van twerkende negerinnen en diegenen die zich deze cultuur als blanken hebben toegeëigend (wat trouwens vandaag als racistisch wordt beoordeeld), tot die van de Kreuners of Arno zullen zijn uitgespuwd , uitgelachen en vergeten.

Ennio Morricone, ik denk dat ik al zijn muziek beluisterde, was iemand die zich niet liet verleiden door Hollywood en de kitsch, die niet het leven wilde leiden van de eeuwig aandacht schreeuwende oppervlakkige domme vedette of socialite, maar zijn Italië, Rome, de echte cultuurstad waar die fake glitter Disneystad nooit aan zal kunnen tippen.

Ook bij mij groeide er nooit op mijn hoofd een haar dat er zou aan gedacht hebben of wensen daar te leven.

Ja, ik ga die man missen. Met hem een deel van mijn jonge leven. Alles wordt nostalgie met het toenemen der jaren.

Met het ouder worden stelt men op een bepaald moment vast dat men meer dode mensen kent dan nog levende.

Menig blogger zal als eerbetoon een bekend nummer van hem op het internet plaatsen, zoals uit ‘Once upon a time in the west’ of ‘The good the bad and the ugly’

Ik koos voor Malena: melancholie, schoonheid, onschuldige oprechte prille liefde, jaloezie, haat, lelijkheid en nostalgie, verweven in een film met zijn muziek. (Daar kunnen ze in Californië een puntje aan zuigen . )

En daarin niet te vergeten de wondermooie Monica Bellucci die door de film flaneert alleen daar echt leek thuis te horen en te wonen, net zoals haar jeugdige aanbidder, die wellicht nooit deze rol zal kunnen evenaren.
‘Communicatie’: een andere wetenschappelijke wijze van liegen of verzwijgen.

NMBS verwacht 400 miljoen Euro minder winst, waarschuwt de communicatiecel in De Tijd.

Fout !

De NMBS verwacht niet 400 miljoen Euro minder winst, maar 400 miljoen Euro meer verlies. Nogal een verschil niet? Dat is dus de moderne communicatie. Liegen en verdoezelen gebeurt nu anders dan vroeger. Elk staatsbedrijf, instelling of organisatie of grote onderneming heeft nu een communicatiespecialist in dienst die ook het meest desastreuze nieuws kan verkopen als ‘nog niet zo erg’ , gewoon nieuws kan bejubelen tot het een uitmuntende meevaller is, en die goed nieuws tot een miljarden-lottopot weet te verheffen.

Neem nu het nieuws dat Tesla meer waard zou zijn dan Toyota dat 10000 keer meer auto’s produceert en al lang overal ter wereld actief is, produceert en verkoopt. Beurswaarde zegt helemaal niets over waarde, maar de Steve Jobs- achtige communicatie heeft Tesla, dat nooit winst maakte (tenzij mischien het laatste boekjaar, maar mij niet bekend) in de perceptie van de mensen tot die waarde gebracht. Het kan voor Tesla en al diegenen die er aandelen van kochten, goed aflopen, maar die kans acht ik zeeer klein in verhouding tot de kans dat de zeepbel zal ontploffen.

Het heeft er mee te maken dat mensen liever goed nieuws willen horen dan de realiteit of slecht nieuws. En daar drijven zowel handel, godsdienst als politiek op.

Willen we wetenschappelijk opgeleide leugenaars? Of is dit een studierichting die we beter afschaffen 😀 ?

NMBS verwacht 400 miljoen euro minder winst

©Kristof Vadino

Lukas Vanacker 01 juli 2020 20:59 https://www.tijd.be/ondernemen/transport/nmbs-verwacht-400-miljoen-euro-minder-winst/10236633?fbclid=IwAR3VJlFGiZWRkeZpkGGrThj89EfeB7pB3K-nO5xXJjM19XaE3mmSGb5kpuo

De coronacrisis veroorzaakt een gat van 398 miljoen euro bij de spoorwegmaatschappij NMBS.

De NMBS rekende dit jaar aanvankelijk op een operationele winst (ebitda) van 108 miljoen euro. Maar door de uitbraak van het coronavirus zal de spoormaatschappij dit jaar fors in het rood gaan. Ze rekent op een verlies van 290 miljoen euro. Dat zei minister van Mobiliteit François Bellot (MR) woensdag in de Kamercommissie-Mobiliteit.

Door de coronarisis loopt de NMBS miljoenen aan inkomsten mis omdat veel minder mensen de trein namen. In de eerste weken van de crisis viel het aantal reizigers terug tot 90.000 per dag, een tiende van het normale aantal. Bovendien brachten de winkels in de stations amper iets op en verlengden heel wat reizigers hun abonnement niet.

In de beginfase van de lockdown zag de spoorwegmaatschappij 70 miljoen euro per maand minder binnenkomen dan anders. Sinds de versoepelingen neemt het aantal reizigers stilaan toe en stijgen ook de inkomsten. Uiteindelijk rekent de NMBS op een impact van 400 miljoen euro. Daardoor dreigt ook de schuldenberg van meer dan 2 miljard euro, die de NMBS de voorbije jaren iets sneller dan gepland aan het afbouwen was, opnieuw te vergroten.

De enorme financiële impact verklaart ook het verzet van NMBS-CEO Sophie Dutordoir tegen de gratis Rail Pass die de federale regering wil verspreiden. De gratis tienrittenkaart zou de inkomsten van het spoorbedrijf verder uithollen. Uiteindelijk krijgen Belgen toch recht op twee gratis tickets per maand.
Iemand zwarte olifanten met sneakers van Jimmy Choo gezien?

Fout !! Het is niet de stad Brussel die de geplunderde handelaars vergoedt.

Het zijn vooral de blanke racistische Vlaamse belastingbetalers die de handelaars zullen vergoeden, want Brussel heeft geen geld, enkel schulden. En zo lopen er nu onrechtstreeks, dank zij ons belastinggeld een hoop negers rond met dure merkkledij en schoenen van Jimmy Choo en anderen. Toch makkelijk voor de politie om die er in Matonge uit te pikken? Oh ja, ik was het vergeten, dat zou raciaal profileren heten, en weer aanleiding kunnen zijn tot rellen, plunderingen en vernielingen die wij mogen betalen. Laten we maar doen alsof we de zwarte olifant niet gezien hebben?

Iemand een zwarte olifant gezien met deze schoenen en eventueel een zonnebril?

https://www.standaard.be/cnt/dmf20200622_04998185

Stad Brussel vergoedt geplunderde handelaars

| Bron: BELGA

Stad Brussel vergoedt geplunderde handelaars
De betoging van 7 juni liep na afloop uit de hand. Foto: BELGAIMAGE

Op de gemeenteraad van de stad Brussel is maandag unaniem groen licht gegeven voor de vergoeding van de handelaars die hun winkel geplunderd zagen na afloop van de Black Lives Matter-betoging op het Brusselse Poelaertplein op zondag 7 juni.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) liet verstaan dat de stad Brussel zal tussenkomen voor de franchise die door de verzekeraars niet worden terugbetaald.

De oppositieleden van MR, N-VA, cdH en CD&V benadrukten in de eerste plaats nogmaals dat de Brusselse burgervader zijn verantwoordelijkheid groot is in de rellen die uitbraken na het Black Lives Matter-protest. Er is begrip voor de vergoeding, maar er werden wel vragen gesteld over de extra kosten die dit met zich meebrengt.

Burgemeester Close liet weten dat de stad Brussel de volledige kosten van de franchise van de verzekering van 16 handelaars zal vergoeden. Hoe groot het bedrag is dat de stad Brussel hiervoor moet uittrekken, is nog niet bekend. Woensdag volgt nog een vergadering met de handelaars. De handelaars kunnen eventueel een voorschot krijgen, liet Close nog verstaan.

Nog volgens Close verlopen de contacten met minister voor de Zelfstandigen en Middenstand Denis Ducarme (MR) positief in het dossier. Minister Ducarme heeft ook aangegeven dat hij niet werkeloos zal toezien op de situatie van de winkeliers.
Wiens levens doe ertoe?

Who’s lives matter?

Dit heeft niets met gebrek aan kansen te maken, maar met een agenda, een diepliggende haat tegen blanken, hun wraakgedachte voor historische feiten zoals elk volk op aarde er wel kan vertellen maar toch kan overstijgen.
Geen wekenlange dagelijkse verontwaardiging op TV. Geen beeld of vermelding zelfs.

Geen rellen. Geen vandalisme, Geen brandstichtingen en plunderingen, Zelfs geen enkele vreedzame betoging, want die zou wel met machtsvertoon verboden worden.
De dag dat de ‘anderen’, die ons vervangen, het hier voor ’t zeggen hebben zal het er hier heel anders uitzien, en zal het leven er uit zien als in de landen waar ze vandaan kwamen.
Wie derdewereld importeert, wordt derdewereld.

Ohwee onze kinderen en kleinkinderen.
Ze zijn even groot als ze onze benen afhakken

Zoals jullie weten ben ik een republikein, en dus wil ik de monarchie en de adel afgeschaft zien. Erfelijke macht, aanzien en titels is iets van het verleden en heeft in een democratie van de 21ste eeuw geen plaats meer. Toch verzet ik mij er tegen dat allochtonen onze monumenten, beelden, films, literatuur, ja ook onze geschiedenis willen verwijderd en aangepast zien, en dat bovendien onder dreiging en met gebruik van geweld. Dit is niet minder dan het vervalsen van geschiedenis.

Hoe gruwelijk ook die geschiedenis was, het is onze geschiedenis en niet die van een ander. Het kan niet dat anderen willen beslissen, of ons daartoe dwingen die te herschrijven en alle elementen die hen daarin storen willen herschreven zien, alles willen vernielen wat ooit bestond/werd gemaakt. Als atheïst veroordeel ik het dynamiteren van Buddha’s, het verwaarlozen van architecturaal en geschiedkundig waardevolle kerken en erfgoed. Zo ook verzet ik mij tegen het vernielen of bekladden van enig welk standbeeld of iconografisch element uit ons verleden. En dat geldt voor mij voor standbeelden van Cesar over Stalin en Hitler (zo die er al stonden) tot die van Leopold II (die trouwens nooit in Afrika is geweest) en ‘heilige’ Boudewijn. Beelden weghalen omdat allochtonen die niet willen zien staan is dhimmitude en gebrek aan ruggengraat.Wat nu plaatsvindt is gewoon een achterlijke beeldenstorm

Het is niet omdat negers geen of nauwelijks eigen geschiedenis hebben, en slechts een povere cultuur, dat wij de onze moeten laten vernielen en veranderen. Het doet me denken aan een gebeurtenis eind jaren 50 of begin 60 waarover in de kranten werd geschreven. Een stammenoorlog in Congo tussen pygmeeën en tutsi’s kende een wreed verloop. De gevangen genomen Tutsi’s werden door de pygmeeën vanaf de knieën de benen afgehakt, zodat ze maar even groot meer zouden zijn als de pygmeeën. Zo maakten zij iedereen gelijk.

Nog niet zo lang geleden.Denk daar maar eens over na.

Ik ken nog heel wat andere feiten gebeurtenissen uit Afrika. Niemand durft ze nog te vertellen. Dat is dan voor later.
Ramadantamtamboemboem

Het politiesyndicaat verklapt dat er richtlijnen door de overheid werden gegeven om niet op te treden in het geval van rellen.

En voor de echte belgen gelden natuurlijk wel de wetten van het belgische volk. Iedereen gelijk voor de wet? Vergeet het maar !

Afspraak in het stemhokje? Wees gerust !

“De afgelopen tijd hebben in Brussel talrijke rellen plaatsgevonden die in stilte zijn overgeslagen. ‘Jongeren’ gebruiken het voorwendsel van de Ramadan om zich op de openbare weg te verzamelen en de politie uit te dagen tijdens controles om de sociale afstand te respecteren.

De politiebond VSOA sprak onlangs over dit onderwerp en betreurt het dat de lokale autoriteiten hen vragen niet op te treden bij een rel.

Deze bendes proberen de macht over te nemen in de straten van de hoofdstad en profiteren van een gevoel van straffeloosheid dankzij de steun van bepaalde gekozen functionarissen en het bevel aan de politie om niet tussenbeide te komen in geval van strijd.

We moeten de dingen zeggen zoals ze zijn: onze controle wordt tegengehouden door bepaalde politici die de kant van de bendes van jongeren kiezen door onze acties in twijfel te trekken. (…) Dit is een zeer ernstig probleem dat snel uit de hand zal lopen als er niets aan wordt gedaan om het te verhelpen. ” legt Vincent Houssin uit, van de vakbond VSOA.”

Agenten worden door allochtoon uitschot (‘jongeren’ genoemd) belaagd en geslagen tijdens een arrestatie. Merk ook op hoe vrijwel niemand de voorgeschreven afstand houdt. Het is er zelfs een samenscholing. Horen we ook een paar keer allah uh akhbar roepen op de achtergrond. Ja, we weten het: het zijn weer allemaal brave moslims die door de ramadamtamtam weer agressief worden, en ’s avonds in groepjes naar de iftars trekken alwaar de Coronawetgeving aan hun sandaal wordt gelapt, en er hier of daar een in Brabant ‘verdwenen’ schaap of lam op tafel wordt getoverd. Niemand die die samenscholing en die overtredingen/corona-iftar-feestjes durft aan te pakken. Ze kennen de wetten beter dan welke belg ook, en ze hebben zeer activistische pro deo advocaten. Dat is natuurlijk een ander sprookje dan dat van de ‘zeven geiten’ van Goedele Liekens alwaar Merel-geit en haar vrienden geitenn er niet zo goedkoop van af zullen komen. Het filmpje werd verspreid door de politievakbond VSOA zelf, want ze zijn het beu dat geminimaliseer door politici- islamapologeten als Pascal Smet (sp.a) en Benjamin Dalle (CD&V), en de laakbare laffe aanpak door justitie van het tuig. Video voor de veiligheid gedownload en verspreid zodat het nooit zal verloren gaan, ook al verwijderen ze die morgen van FB.🏴‍☠️

Hier nog een filmpje over je- weet-wel-‘jongeren’ die dingen mogen die niet gestraft worden. Het is duidelijk dat politiek en justitie een complot tegen ons en de politie hebben gesmeed. In dit onland worden criminelen vrij gelaten in plaats van opgesloten. Als u dit niet verandert wonen wij straks achter tralies in ons huis in plaats van zij. Het is maar waarvoor u kiest. Straks, in het stemhokje.
Een baan bij Brussels Airlines (Sabena) is meer waard dan een andere

Moet je absoluut bekijken! We worden weer gerold!

Weer een voorbeeld van de winsten privatiseren en de verliezen collectiviseren. En toch willen socialisten dat goedkeuren?? Onbegrijpelijk !!

Wat een uitstekende politicus toch is die Jean Marie Dedecker. Hij frist hier eens ons geheugen op. En inderdaad, hoe pijnlijk ook, we moeten Brussels Airlines niet (nog eens) gaan redden. Als men al het reddingsgeld rechtstreeks aan het personeel had uitbetaald, dan had dat zelfs goedkoper geweest voor de belastingbetalers en lucratiever voor het personeel.

390 miljoen Euro gedeeld door 3000 personeelsleden betekent immers dat ieder 130.000€ zou krijgen. Hoeveel heeft de regering over voor het redden van mensen hun baan? Toch ook 130000 € dan, volgens het gelijkheidsbeginsel?

Eigenlijk moeten we geen eigen luchtvaartmaatschappij hebben die enkel kan vliegen door massaal belastinggeld te verbranden, en waarmee buitenlandse bedrijven zich vol vreten.

Immer goed voorbereid die Jean Marie Dedecker. Recht voor de raap, niemand en niets ontziend, rechtlijnig en integer, en met het geheugen van een olifant. Jammer dat hij de Vlaamse onafhankelijkheid niet genegen is, wellicht omdat hij als ex judocoach voor België ook heel veel Franstalige vrienden heeft. Nochtans staat het een het ander niet in de weg.
Beroemd worden

Het mens dat iedereen de pieren uit de neus haalde (zelfs bij haar dochter Merel), en dat met alle trukken van de foor en de nodige psychologische handigheden en technieken, gaat nu klacht indienen omdat anderen dat ook deden.

Daarbij ook geholpen door assistenten die de meest onprettige details over de geïnterviewde zochten, en dewelke Liekens dan gebruikte om de gasten in haar programma’s, voor de ogen en oren van honderdduizenden TV-kijkers, tot uitspraken te bewegen waar niemand zaken mee had, en waarvoor ze zich nadien vrijwel allemaal schaamden.

Dat er nooit iemand tegen haar een proces heeft aangespannen komt wellicht door de wurgcontracten waarmee ze zich tegen deelnemers hebben gewapend. En nu loopt dat mediageile wijf te janken dat iemand wist en aan de pers vertelde dat haar auto aan het asociale en verboden corona-feestje gesignaleerd was, en haar zoon daar werd geverbaliseerd ?

Chut Goedele, … laten we het ook nog eens hebben over je politieke carrière die links startte (als politiek beïnvloedster en groupie), toen je de vriendin van Steve ‘Gratis’ Stevaert was, en hij pochte dat hij je …. bereed en pakte bij je poes. Je hebt toch geen bezwaar tegen sterke seksuele termen zoals je die zelf al menige keren bezigde.

En dan nu als, opportunistje even een vet pensioen bijeen harkend bij de antipoden van Steve, de VLD….Tja, die hadden wel wat smoel nodig. Nog steeds. Maar niet zo’n domme als ik hoor wat voor nonsens je al hebt uitgekraamd sinds je hakkelend de eed aflegde. Sois belle et tais toi, zou ik aanbevelen. Maar zelfs dat laatste is snel tanend. Sommige vrouwen houden op latere leeftijd tenminste nog hun verstand…

Als er iemand de nummerplaten van de auto’s waarmee Goedele of haar kinderen rondrijdt op het internet gooit, gewoon omdat hij dat weet door gewone observatie, dan is dat toch niet strafbaar? En al zeker niet wanneer men niet vinden kan wie die snoodaard was.

Je wou toch beroemd worden hé Goedele ?

Goedele Liekens na barbecueschandaal: “Ik dien klacht in”

13/05/2020

Belga / Benoit Doppagne

Afgelopen zaterdag legde de politie in Sint-Truiden een illegale lockdownbarbecue stil. Niet Goedele Liekens, maar wel haar auto, werd daar ook gespot. Het feit dat de pers zo snel wist dat het om háár wagen ging, zet kwaad bloed bij haar.

Veertien personen hielden afgelopen zaterdag een barbecue in Sint-Truiden. Ook Pascal Vossius, een ex-schepen van Sint-Truiden die pas hersteld was van corona, was van de partij. De politie viel ’s avonds binnen en legde alle aanwezigen een boete op van 250 euro. Het schandaal haalde meteen de pers, mede door het feit dat de auto van Goedele Liekens opgemerkt werd. Al snel bleek dat niet zij, maar de vriend van haar dochter, met de wagen naar daar was gereden om gezellig mee te kokkerellen.

Wet op de privacy

De 57-jarige seksuologe keurde zijn gedrag af, maar vond het tevens erg frappant hoe snel de media wisten dat het om haar wagen ging. “Dat kan alleen via een lek bij de politie, want particulieren kunnen geen namen opzoeken van nummerplaten. Bestaat er dan niet zoiets als de wet op de privacy? Ik vind de verontwaardiging van de burgemeester van Sint-Truiden over dit feestje zeer terecht, ik hoop dat ze even verontwaardigd is over het gebrek aan beroepsethiek bij haar politiekorps. Ik zat thuis in mijn kot en toch werd hierdoor overal gesuggereerd dat ik daar aanwezig was. Ik dien klacht in!”, lezen we in TV Familie.

Sensatiezucht

Volgens haar gebeurt het vaker dat bekende mensen doorgespeeld worden. “Dit is een probleem dat al veel langer speelt. De politie lijkt zich daar niet altijd druk om te maken, maar er bestaat wel zoiets als een recht op privacy. En soms lekken ze, vaak zonder nadenken of uit sensatiezucht, na een interventie heel snel namen van bekende mensen die al dan niet betrokken zouden zijn. En dat kan niet. Zeker niet wanneer, zoals in dit geval, blijkt dat ik hier niets, maar dan ook níets, mee te maken heb. Want nogmaals: ik was daar niet”, klinkt het.

Beschadiging

Liekens werd dus onterecht meegesleurd in de storm, en dat heeft haar schade berokkend. “En dan die krantenberichten. Dat was niet echt nieuws, hé. Ondertussen wist iedereen dat ik daar niet was. Maar toch verschijnt het één en ander, waardoor de indruk blijft bestaan dat ik iets fout gedaan heb. Wat niet zo is. Dat is pure beschadiging. Vandaar dat ik zeker klacht neerleg bij Comité P. Nu ben ik het, maar volgende keer kan dat iemand anders zijn”, besluit ze. Lees ook: Dochter van Goedele Liekens: “Mama vroeg me of ik snel en veel klaarkom”
Zeg niet: “Het is maar een sprookje”

Twee sprookjes op rij. Eigenlijk een toetsing aan de realiteit en de diepere moraal van het verhaal concreet beschrijvend. Ook thuishorend in de rubriek.’Meer dan een sprookje’

Sterk aanbevolen! Stuk geschreven door Jean Pierre Rondas en aangeboden door ‘De vrienden van in Doorbraak’ https://doorbraak.be/staatsvrouwtje-sophie-wilmes/?fbclid=IwAR3hLlxPtilFSPby_FUImet0HL6gPtL0NHqqKuQzn-ZVmLKpq-y0pxceG48

Men kan ja niet alles lezen wat er wordt geschreven, en al helemaal niet wanneer men ook zelf veel schrijft. Daardoor wordt men ook selectiever…. tenminste als men kan vinden wat men zoekt tussen de veelheid aan artikels, commentaren en analyses…
En laat ik nu vandaag een gelukkige keuze hebben gemaakt om het onderstaande artikel te lezen van Jean Pierre Rondas in Doorbraak.be.
Niet helemaal toevallig, dus geen gok,want ik las al eerder mooie stukjes van hem.
Zijn laatste artikel vind ik grandioos. Analytisch, actueel, treffend,… en getuigend van zijn taalvaardigheid en literaire kennis. Niet slechts de oppervlakkige kennis, waarover velen beschikken, maar zijn inzicht in de diepgang en de moraal achter een verhaal. Ik ben een beetje jaloers geef ik toe. Omdat ik zoiets zelf had willen schrijven.

Staatsvrouwtje Sophie Wilmès

of, hoe een IJslandse boerendochter meer van politiek snapt dan een saboteuse van de faciliteitenwetgeving 30/04/2020 Jean-Pierre Rondas – Leestijd 8 minuten 1

Net zomin als u had ik ooit eerder van Sophie Wilmès gehoord. Plots was ze daar, en ik wist van niets. Mij hadden ze niets gezegd. En toch kende ik haar van ergens, dat was zeker. Maar vanwaar?
Op een ochtend wist ik het: ik kende ze uit een sprookje. Maar welk? Eentje van de Lage Landen? Van Hans Andersen? Van de gebroeders Grimm? Mijn enig houvast was dat het over een jonge vrouw ging die niet gekleed, maar toch ook niet naakt was.
Niet dat Sophie Wilmès me op gedachten bracht, integendeel. Haar taalgenote Béatrice Delvaux had haar onlangs in Le Soir zelfs uitgeroepen tot de vlaggenstok waarrond alle Belgen zich eendrachtig moesten scharen.

Nog een ochtend verder wist ik dat ik bij Grimm moest zoeken. En dan ging het snel. Wat ik nodig had, stond in sprookje nummer 94 van de Kinder- und Hausmärchen, ‘Het slimme boerenmeisje’.* Tot mijn teleurstelling betrof het slechts een passage van een tiental regels die in mijn geheugen tot een volledig sprookje waren uitgegroeid. Aanloop en verder verloop van het verhaal sla ik dus over.

Die kluge Bauerntochter

Een beetje zoals in De Mol

Een jonge boerendeerne dingt naar des konings hand. Die wil met haar trouwen als ze eerst een raadsel kan oplossen. Je moet morgen bij me komen, zegt de koning, ‘niet gekleed en toch niet naakt, niet op het paard maar ook niet op de wagen, niet op het pad maar ook niet buiten het pad, en als je dat kan, zal ik je trouwen’. Een raadsel, een slimheidsproef en een behendigheidsproef ineen. Een beetje zoals in De Mol.
De slimme meid begrijpt de portee van het raadsel en weet wat haar te doen staat. Ze hult zich in een visnet met grote gaten: naakt en toch gekleed. Ze knoopt dat visnet vast aan de staart van een ezel: niet op het paard, en ook niet op de wagen. Dan laat ze zich slepen over het karrespoor, waar ze zich niet op en ook niet buiten het pad bevindt. Opdracht volbracht. Inspiratie voor romantische schilders die een excuus voor vrouwelijk bloot te baat namen.

De Grimms hadden een equivalent ontdekt in een van de IJslandse sagen. Het naamloze meisje heet daar Aslaug, de dochter van Brünhilde. Het raadsel luidt wel een beetje anders. Gekleed en toch naakt: dat blijft uiteraard hetzelfde, zo’n motief houdt stand gedurende eeuwen van overlevering. De twee andere voorwaarden zijn varianten op hetzelfde thema: ze moet gegeten hebben en toch niet, en ze moet niet op haar eentje naar ’s konings slot komen, en toch zonder iemands begeleiding. Dus bijt ze een beetje in een teentje look: niet gegeten. En ze laat haar hond meelopen: in niemands gezelschap. Ze heeft het raadsel opgelost en uitgevoerd. De koning beseft wat voor vlees hij in zijn kuip krijgt, en wil graag met haar trouwen.

En même temps

Trouwen met de koning der Belgen wens ik zelfs Sophie Wilmès niet toe; maar het hele raadsel van dit en toch niet dit, dat niet en toch wel weer dat, is haar op het vlaggenstokkige lijf geschreven. Haar eerste-ministerschap kan nog het beste samengevat worden in het stopwoord (of de stopgedachte) van de Franse president Macron: en même temps. Ze is dit, maar en même temps toch niet, en ze is niet dát, maar en même temps toch weer wel.

Haar regering werd een nieuwe regering Wilmès II, die toch perfect dezelfde was als de oude regering Wilmès I. Half maart was ze formateur van deze nieuwe regering waar ze niets mocht formatteren want de nieuwe pompbak was gelijk aan de oude die kapot was. Het ging om een minderheidsregering met de steun van de vijandigst mogelijke meerderheid. Ze zou met volmachten regeren omdat dit sneller ging dan het parlement, dat dan toch weer sneller liep dan die volmachten. Alhoewel haar regering machtig had moeten zijn, was ze toch machteloos. Ze vroeg een diep vertrouwen maar oogstte niets dan wantrouwen. Ze deed haar best er wettelijk uit te zien maar heeft in Vlaanderen geen grein legitimiteit veroverd.

’t is om te lachen

Tot zover het eerste niveau van de gelijkenis tussen Premier Sophie Wilmès en Grimms boerendochter. Het is het niveau van de mossel noch de vis die Wilmès is, en ’t is om te lachen.

Maar er is een tweede niveau en dat is serieus. Dat komt omdat het sprookje met antithesen werkt die dialectisch moeten opgeheven worden. Laten we eens terugkeren naar de voorwaarden die de koning aan de boerendochter stelt. Wat voor rare verzameling tegensprekelijkheden en onmogelijkheden is me dat? Naakt/gekleed, niet te paard/niet op de wagen, niet op en niet van de weg, wel en niet gegeten, alleen en toch in gezelschap? Waarom stelt de koning juist deze raadselvragen en raadselopdrachten? Hoe luidt hun gemeenschappelijke noemer?

De strekking van het sprookje

Zoals bij raadsels gebruikelijk ligt de oplossing al vervat in de bewoordingen van het raadsel. Wie de vijf opdrachten nog eens goed bekijkt, merkt dat de raadsels allemaal het bestaan van een tussenpositie suggereren, en de kandidate (de boerendochter) zelfs dwingen naar zo’n tussenpositie te zoeken. Positie waartussen? Tussen duidelijkheden, tussen evidenties, of tussen polarisaties zo u wil. De jonge vrouw moet een plek zoeken tussen eten en niet eten, tussen alleen en niet alleen, tussen op of naast de weg, tussen naakt en niet naakt. Ze moet zoeken naar het ‘uitgesloten derde’, en ze moet tonen dat ze dat uitgesloten derde niet alleen kan formuleren maar ook uitvoeren. Sterker nog, ze moet de ‘uitleg’ overslaan en zonder omwegen opvoeren dat ze begrepen heeft waarom het gaat. Ze moet de tegenstelling tussen these en antithese opheffen en de synthese vinden. Ze moet tonen dat ze bekwaam is om in een band, een bond, een verbond, een gemeenschap te leven. Ze moet de portee van haar eigen sprookje beseffen. Ze moet met andere woorden de kunst van de politiek beheersen.

Deze portee gaat om de relativiteit van alle polarisaties, over de waarheid die tussen de duidelijkheden ligt, over de aanname dat tussen A en niet-A er toch een derde positie mogelijk is, namelijk ‘noch A noch niet-A’. Dat de enige overlevingskunst erin bestaat om zowel het ene als het andere te aanvaarden en de inconsequentie te huldigen – terwijl de overlever idealiter toch principieel blijft en niet hypocriet is. Een kunst die de nuances van de praxis kent. Die het eerbare compromis aanvaardt maar alle rotte compromissen afwijst. Wie dat kan, weet ook wat sociale omgang, gevoel voor voorlopigheid en hanteren van macht betekenen. Zo’n boerendochter snapt de kunst van de politiek. Zo iemand kan dan ook de koning terzijde staan. Met zo’n vrouw wil de koning trouwen, ook als ze van buiten de machtsgemeenschap afkomstig is. Daartoe dient namelijk ook het raadsel. Het raadsel vraagt om te begrijpen waarover het echt gaat. Wie de raadseltaal van de raadselvraag heeft begrepen en dat zonder veel uitleg duidelijk weet te maken, mag toetreden tot de interne kringen van de politieke macht.

Gebuisd in Vlaanderen, maar niet in Francofonië

Dat heeft ons Wilmès niet gekund. Ze heeft op alle vlakken gefaald. Op het eerste gezicht lijkt ze de vrouw van mossel noch vis (het eerste niveau van het sprookje) en dat blijft ze op het tweede gezicht ook, precies omdat ze niet de politica van het ene-én-het-andere is gebleken (het tweede niveau van het sprookje). Ze haalt het niveau van de slimme boerendochter niet. Ze is geen wezen dat in staat is om de Mol te ontmaskeren – noch om de Mol te zijn.

Een Noord-Belgisch commentator schreef ontgoocheld dat Wilmès ‘de tergende crisis van het politiek gezag in België’ had moeten doen vergeten. Maar hoe had ze dat gekund? Ze is zelf de emanatie van die tergende gezagscrisis, van de onbestuurbaarheid van deze staat. Voorgedragen door een politiek onbetrouwbaar verkoper van tweedehandsregeringen, ging ze aan het hoofd staan van een regering van Voorlopig Verloren Mondmaskers. Ze heeft zich laten reduceren tot de handpop van drie onverzettelijke vijanden ondereen, die het slechts over één ding eens waren, namelijk dat ze een manier moesten vinden om via coronacrisis het Belgische status-quo gedurende nog maar eens een legislatuur te bestendigen. Ze heten Magnette, Nollet en Bouchez en ze zijn ervan overtuigd dat de Vlaamse meerderheid van de bevolking kan en mag bestuurd worden door zeven anonieme nulliteiten die de francofone minderheid van die bevolking representeren. Halsstarrige, verstokte uitsluiters en cordonmeesters van de polarisatie, die denken dat ze op die mentaliteit een staat kunnen bouwen. Stuk voor stuk zouden ze de raadselproeven van de sprookjeskoning verknoeien.

De boerendochter wist beter. Zij wist al uit zichzelf dat politiek de kunst van het mogelijke was en niet de dril van het grimmige forceren. Had de koning haar een ouderwetse handboor bezorgd samen met een ondoordringbare houten plank, dan had zij er toch gaten in geboord.

Omdat ze nu eenmaal de onverbeterlijkheid van la Belgique representeert…

Dit alles ontgaat de Belgicistische politica Wilmès totaal. Ze belichaamt het Belgische negatief. Ze zit dus op de juiste plaats. Het kan beter, zegt ze zelf. Maar dat is juist haar probleem: wat ze ook doet, het kan niet beter omdat ze nu eenmaal de onverbeterlijkheid van la Belgique representeert…

Volgens La Libre Belgique en Le Monde is zij la révélation Sophie Wilmès, une des rares personnalités capables de rassurer l’opinion et de gérer une situation exceptionnelle…** De Franse zakenkrant Les Echos vierde zelfs ‘de geboorte van een echte staatsvrouw’.
Precies zoals haar koning Philippe al zei toen hij haar de eed afnam: ’t Is een staatsvrouwtje! Net daarom is die Philippe ook geen IJslandse koning nietwaar, maar slechts een Belgisch staatsmannetje.

* In de Nederlandse uitgave nummer 91. Uniboek 1984, heruitgave van de druk van 1940. In de Insel-uitgave Die kluge Bauerntochter, p. 159 van deel II.
** ‘…de revelatie Sophie Wilmès: een van de zeldzame persoonlijkheden die in staat zijn de publieke opinie gerust te stellen en een uitzonderlijke situatie aan te pakken.’