“Onrechtmatig en disproportioneel”, zo noemde de rechter de beslissing van UGent-rector Van de Walle om de student te schorsen. Om zijn thesis af te maken kan de S&V-kopman nu wel degelijk de bibliotheek van de faculteit Rechten betreden. Dit acht uur per week

Dries Van Langenhove heeft gelijk gekregen in zijn kortgedingzaak tegen de Universiteit Gent. Die onderwijsinstelling had de oprichter van de rechtse jongerengroep Schild & Vrienden (S&V) uitgesloten. De rechter oordeelt nu dat Dries, die in zijn laatste jaar rechten zit, niet alleen zijn studie mag verder zetten – waarover rector Rik Van de Walle al op inbond – maar ook de bibliotheek van de faculteit Rechten mag betreden. Dat brengt Het Laatste Nieuws en BELGA. Eerder werd Van Langenhove verboden om de UGent-gebouwen te betreden. Zijn verkozen bestuursmandaat aan de UGent blijft onbeschikbaar.

Wij begrijpen deze laatste beslissing. Zo voorkomt de rechter dat de linkse RUG de klucht nog wat langer laat duren door in beroep te gaan. Een verkozen bestuursmandaat raakt de openbare orde niet en daarover oordelen is een privilege van de raad van bestuur. Indien deze de schorsing zou handhaven springt het aantal leden en sympathisanten van Schild en Vrienden ongetwijfeld enorm de hoogte in. En dat heeft onze jeugd nodig. Wij wensen bij deze Dries veel succes bij het afmaken van zijn studies.