Militairen sturen om Ebola te bestrijden?

President Obama heeft plannen om 3000 militairen naar Liberia in Afrika te sturen, (luister

op 7’30”) met het oog op de bestrijding van het dodelijke Ebola-epidemie die nu is verhuisd naar vijf landen van West-Afrika heeft hij onlangs aangekondigd. Hij noemde het Ebola-uitbraak, “de grootste bedreiging voor ons vandaag.”

Hoewel ik het ermee eens ben dat de Ebola-uitbraak een grote bedreiging is voor de hele wereld, ben ik niet zo zeker dat het de grootste bedreiging is. ISIS lijkt een grotere bedreiging, en een die het opzet heeft dit te zijn. Dat geeft ISIS een groot voordeel bij het kiezen en het aanvallen van onze  vijanden.

Trouwens, waar heeft Obama de gedachte vandaan dat militaire troepen werden opgeleid en uitgerust zijn om met infectieziekten om te gaan? Een aanvalsgeweer is niet erg handig voor het doden van een virus, noch voor het verdedigen van jezelf. Zij hebben behoefte aan medisch personeel dat  getraind is in en uitgerust voor het omgaan met infectieziekten, en geen legereenheden.

Er zijn gemengde berichten uit Washington over precies wat deze troepen moeten doen. Een verklaring van het Witte Huis is dat ze een Bevel-en Controle Centrum zullen vormen om de inspanningen in de strijd tegen het virus te coördineren.

Ik weet zeker dat de verschillende medische instanties blij zullen zijn om een bos van militaire troepen rond hen om te vertellen wat te doen te hebben. Dat klinkt als een betere baan voor het CDC dan de militaire.

Andere mogelijke missies zijn om ziekenhuizen te bouwen en het inheemse medisch personeel te trainen. Tenzij de ziekenhuizen en de opleiding er nogal rudimentair worden tegen aan gesmeten, wat perfect mogelijk is, gaat het lang duren voordat de “hulp” enig goed doet aan de die mensen voor wie ze bedoeld is.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet tegen het helpen van de mensen in Afrika in hun benarde situatie. De Verenigde Staten van Amerika zijn al lang bekend als een goede mondiale buurman, altijd klaar om te helpen in een crisis. Dit is niet anders, we moeten een helpende hand reiken aan die onrustige landen. Ik ben gewoon niet zo zeker over de hulp die er wordt aangeboden.

Het lijkt alsof ik ben niet de enige ben die in de war is over de hulp die wordt geboden. Militaire en State Department (BUZA) ambtenaren, genoemd in het getuigenis van de Congressional Oversight Committee geven zijn nogal verwarde uitleg over wat het leger er zo al voor goeds gaat doen.

Het lijkt erop dat niemand in staat is om het congres precies vertellen wat het plan is en hoe die troepen zullen worden ingezet, laat staan het niveau van hun opleiding, materialen om onze troepen te steunen en te beschermen.

De militairen zullen onder de nominale bevel staan van de US Agency for International Development (USAID), een State Department agentschap. Dit is of een droom of een nachtmerrie voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, die nooit iets met het leger vandoen had. Voor het grootste deel, zien State Department (BUZA) medewerkers, het leger als een poging om alles wat ze hebben gedaan ongedaan te maken.

Maar, USAID heeft niet echt een idee hoe ze de militairen gaan gebruiken. Hoewel ze begrijpen dat ze direct aan de militaire reactie onderworpen zijn, zijn ze nog niet van plan of en hoe ze te gaan gebruiken.

Ze zijn niet eens in staat om het Congres te vertellen dat ze weten welke beschermende apparatuur zal worden geleverd aan het leger. Dit laatste is nogal moeilijk te geloven, want het is algemeen bekend dat het State Department offertes heeft aangevraagd voor 160.000 biologisch gevaar pakken.

Wat zou de reden zijn?

Te midden van al deze verwarring, moet men zich afvragen wat de échte reden is voor het vzenden van de militairen naar Liberia. Het is algemeen bekend dat Obama het leger verafschuwt, zoals de meeste paarse politici. Het is hem zeker niet te doen om ze er goed te laten uitzien.

Een theorie die al de ronde deed, is dat Obama stiekem hoopt dat onze troepen in Liberia besmet raken met ebola en het mee terug naar huis brengen. Als u van mening bent dat zijn doel de vernietiging van Amerika is, is dat is een vrij geloofwaardig scenario.

Terwijl Obama de Ebola-uitbraak niet had kunnen voorzien, is er niets op tegen om te zeggen dat hij er geen gebruik van zal maken al was het maar om zijn doelen te bevorderen. Als zijn doel echt is Amerika te vernietigen, waardoor een besmettelijke ziekte met een hoog sterftecijfer naar onze streken komt, zou het heel goed de pauze kunnen zijn waarnaar hij op zoek is.

In tegenstelling tot wat de medische wetenschap ons vertelt, vertelde de vertegenwoordiger van de State Department de congres commissie dat Ebola helemaal niet zo gevaarlijk is. Voor een ding, het is niet zo besmettelijk als het zou kunnen, alleen door lichaamsvloeistoffen wordt het overgebracht.

Natuurlijk, elke werknemers in de gezondheidszorg die de zorg voor Ebola patiënten heeft regelmatig contact met hun lichaamssappen. Dat is de reden waarom meer dan 100 van hen zijn besmet in deze uitbraak.

Slecht opgeleid personeel, functionerende als werknemers in de gezondheidszorg, hebben veel meer kans om besmet te worden, simpelweg omdat ze niet over de ervaring beschikken die nodig is om beschermende maatregelen automatisch te maken. Zelfs als ze zijn opgeleid, zullen ze fouten maken, en velen van hen zullen besmet te raken.

Dit is een zeer riskante zet van de kant van de regering-Obama. Terwijl er behoefte is om iets aan het lot de mensen van Liberia en de omringende landen te helpen, moet de vraag worden gesteld, “tegen welke prijs?”

Wil de president letterlijk de levens van militairen (mannen en vrouwen riskeren), alleen maar om een goede beurt te maken op het wereldtoneel? Is hij voor het openen van een deur voor Ebola om over de Atlantische Oceaan te springen en ons hier thuis aan te komen aanvallen? Of, is hij als een visionair, die de risico’s neemt voor wat ze zijn en probeert om de verspreiding van de epidemie te stoppen, voordat het nog erger zal worden? Alleen de tijd zal het leren.

h/t Bill white
vertaald voor Nageltjes door Lucky9

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Militairen sturen om Ebola te bestrijden? — 2 reacties

  1. Ebola noemen als de grootse bedreiging van het moment, is de aandacht (proberen) al te leiden van de echte problemen, namelijk ISIS en de ganse islam.

  2. Het is nu van enorm belang er voor te zorgen dat geen enkele Afrikaan maar dan ook effectief geen enkele Europa binnen kan geraken.
    Ziektes in Afrika zijn altijd dramatisch maar als me leest hoe dat volonder mekaar rotzooit, een vent heeft 6 vrouwen maar van werken heeft hij de handjes links staan en maar kinnekes produceren en maar geen vreet hebben en geen water en hupsake hij zit alweer op een ander.
    Waarom wordn de hitshanen niet gestereliseerd? Probleem voor 95% opgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *