Het voetbal terugbrengen tot wat het echt is: een banaal spelletje

Uit de bol gaan, zich lazarus zuipen , er een lap op geven, dat is wat die lui interesssert. Geen microfoon onder hun neus of het is dat wat je hoort. Het brood en spelen is uit de hand gelopen. Gevolg van de vrije opvoeding, het afschaffen van de ouderlijke macht, het afbrokkelen van het onderwijs op opvoedkundig en kwalitatief vlak. Alles mag en kan.

Laat hen en de club nu maar opdraaien voor de kosten tot ze blauw zien. En stop met de bouw van megastadia want die zullen alleen maar tot mega problemen leiden. Voetbal en andere massasporten hebben een veel te grote invloed, en er gaat veel te veel geld in om. Het voetbal terugbrengen tot wat het echt is: een banaal spelletje. De internationale voetbalwedstrijden desnoods afschaffen, want voetbal is echt oorlog. Cruyf zei wat hij al wist, wat op zijn hart lag, de waarheid.

Straks ook een centrum openen om tifosi te deradicaliseren zoals Janbon voor de jihadi’s opricht? Maar te laat, het kwaad is geschied, het kalf verdronken. Het geld is op, justitie een puinhoop en de politie ontmand.

Ooit, niet zo veraf meer, moet het leger terug schieten, op losgeslagen mensenmassa’s omdat ze anders niet onder controle te krijgen zijn. De bevolkingsdichtheid en de diversiteit hebben hun grens overschreden.
http://www.hln.be/…/Het-houdt-niet-op-Roma-fans-vallen-die-…

In Rome zijn afgelopen nacht twee Feyenoordsupporters in de buurt van het centraal station Termini in Rome aangevallen door AS Roma-fans. Dat …
HLN.BE
image_pdfimage_print
Share

Reacties

Het voetbal terugbrengen tot wat het echt is: een banaal spelletje — 5 reacties

 1. Men wees er mij op: Het was niet Cruijff die de uitspraak deed dat voetbal oorlog is, maar de trainer/coach Rinus Michels (Ajax/Oranje). Met dank voor de rechtzetting. Al ben ik absoluut geen voetbalfan, ere wie ere toekomt. Het vermag evenwel niets te veranderen aan het misschie wel ontspannende maar zeer overroepen, overgeprezen en overbetaalde spelletje waar sommigen als blinde kippen alles voor laten vallen, waarmee sommige mensen terug het beest worden dat in hen verscholen zit.

 2. Het voetbalgeweld gaat niet-alleen door tijdens/nà de match, maar zèlfs ervoor.
  Gisteren waren reeds Rellen in Gent tussen de aanhangers van beide ploegen die… vandààg moeten “spelen”: Gent & Club Brugge. 🙁

 3. zoals in het artikel terecht gesteld “is de sport gaat veel geld om”. Dat is tot wat sport is verworden, clubs zijn financiële instellingen geworden. Vooral in het voetbal. want laat ons eerlijk zijn, een voetballer is een groot klein kind. Hij moet op zijn wenken bediend worden, veel verdienen, in flitsende wagens rijden, en af en toe een een tankstation binnen rijden.

 4. Laten we even Hazard nemen, die krijgt 270.000 euro PER WEEK om tegen een bal te trappen.
  In Laken/Brussel loopt er ene rond die krijgt 250.000 euro PER WEEK om NIETS te doen.
  Hazard moet er nog iets voor doen, beide behoren tot de terminologie ”geef ons brood en speeltjes” toegevoegde waarde is nul.
  Terzelfdertijd gaat de Vlaamse regering 12.000.000 euro besparen in de mantelzorg, moeders die voor hun kinderen met een handicap willen zorgen moeten inleveren, door dit systeem toe te passen treffen ze 6.000 mantelzorgers, als ze nu die ziekelijke wansmakelijke totaal overbodige middeleeuwse folklore opdoeken van ong. 10 superrijke figuren zonder toegevoegde waarde besparen ze zelfs 15.000.000 euro op jaarbasis en maken daarbij ook nog eens 65% Vlamingen zeer gelukkig.
  Wie en wat houdt ze tegen? Eigenbelangen? Parasiterende vriendjes?

 5. Voor een deel ben ik het eens met de inhoud van dit artikel, maar de stelling dat voetbal een “banaal” spelletje zou zijn, is er, met permissie gezegd, volgens mij toch lichtelijk over.

  Voetbal is inderdaad een spel, maar eentje waar toch heel wat kwaliteiten voor nodig zijn, en dan niet alleen fysiek.

  Spelinzicht, het overzicht houden daarbij, snel kunnen denken en beslissen, mentale weerbaarheid, teamgeest, gekoppeld aan de juiste fysieke paraatheid om dat allemaal te kunnen uitvoeren…
  Probeer maar eerst eens zelf mee te voetballen. Dan snap je het best dat het adjectief ‘banaal’ hier wel degelijk een beetje misplaatst is bij wat in se een ‘menselijk schaakspel’ is.
  Maar toegegeven, het is en blijft een spel. Maar spel in het algemeen is zeker maatschappelijk nuttig, ook voor de volwassen mens.

  Intelligente ex-voetballers, als b.v. een Jan Mulder, ergeren zich iedere keer opnieuw blauw aan al dat hedendaagse voetbalgeweld, zowel op als naast het veld. De fout is hoe dan ook dat de voetballerij verworden is tot wat het op de dag van vandaag is: een miljardenbusiness.

  En daar wringt het schoentje op sportief vlak. Dat voetballers veel te veel geld verdienen in verhouding tot wat het spel waard is, klopt misschien ergens. Maar dat geldt ook voor zoveel andere zaken in en buiten de sport, als daar zijn b.v. bepaalde artiesten van wie de artistieke capaciteiten meer dan discutabel zijn in verhouding tot wat zij ermee verdienen. Het hangt er een beetje vanaf hoe je het bekijkt. Als ‘de massa’ nu eenmaal bereid is om er zoveel geld voor over te hebben, tja, en dan, zou ik zeggen. Vermaak is nu eenmaal vermaak, en het staat iedereen vrij om daar zoveel voor te betalen als hij zelf wil.

  En wat de supporters-rellen betreft, die hebben vele oorzaken. Duidelijk is dat daarbij een overblijfsel van een zeker ‘stammen-gevoel’ een latente rol speelt, waardoor het een beetje een soort ‘oorlogsvoering’ is geworden tussen clans. Immers, hoe meer ‘kiekens’ op een beperkte ruimte, hoe meer agressiviteit. Ook dat is een vaststaand gegeven.Test het maar eens uit met levende kippen.

  Niks mis bijgevolg met dergelijke ‘maatschappelijke uitlaatklep’ als het voetbal, mits alles maar binnen de perken blijft van het fatsoen en menselijke waardigheid. En hier komen we volgens mij tot de kern van de zaak m.b.t. al deze uitwassen van geweld: het is de dag van vandaag uitermate droevig gesteld met de opvoeding van zoveel mensen. Hoe zou dat toch komen, in een maatschappij waar van ‘links’ alles mocht, maar niets moest?

  Het geweld dat op en rond de voetbalvelden opduikt, vind je daardoor ook terug op vele andere maatschappelijke vlakken. Om er maar enkele te noemen, agressie in het verkeer, de gekende smeerlapperij – om het nog zachtjes uit te drukken – op allerlei ‘culturele’ festival-weides met de vele tonnen afval, om van het afschuwelijke lawaai dat moet doorgaan voor muziek dan nog maar te zwijgen, het boertig en soms agressief gedrag van zovelen op trein, tram en bus, en ga zo maar door.

  Met andere woorden, het geweld in en rond voetbal is noch min noch meer een spiegel van de toestand van onze moderne maatschappij, en heeft als dusdanig niets met het mooie en, wat mij betreft, edele voetbalspel vandoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *