Exit confederalisme, R.I.P. NVA

Het was te verwachten en nu is het zo ver. De parlementsleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de N-VA.
Dat hebben ze zelf bekend gemaakt. Ze werden deze week op een disproportionele, onrechtvaardige en overigens uiterst domme manier aangepakt door voorzitter Bart De Wever nadat ze in een interview met De Morgen kritisch hadden durven zijn over diens kazakkendraaierij in een voorafgaand interview van deze laatste afgelegd aan de Franstalige krant L’Echo. De Wever moet de chronologie van die 2 interviews nu niet gaan omdraaien.

De verkozen parlementsleden werden uit het partijbestuur van de NVA gezet, en hun eigen denktank Objectief V over confederalisme werd hen afgepakt door ze onder voogdij te plaatsen. Na een persoonlijk gesprek met Bart De Wever gisteren, houden ze vandaag de eer aan zichzelf. Je zou voor minder!

Het Nieuwsblad:

Objectief V werd in januari dit jaar opgericht als een onafhankelijke denktank”,  “Er is ons toen gevraagd om stappen voor te bereiden in de verdere Vlaamse ontvoogding en hiertoe contact op te nemen met mensen van allerlei gezindte. De partij heeft ons de vrijheid gegeven om zelfstandig te communiceren en een draagvlak te creëren voor het confederalisme.

Maar die opdracht draaide anders uit dan het duo had gedacht. De Wever wilde hen nu na hun al te kritische uitlatingen onder toezicht van ondervoorzitter Sander Loones plaatsen. Maar dat aanvaarden de professor en de fiscaliste niet.

Ten gevolge van de recente ontwikkelingen ontvingen we vandaag een voorstel tot ‘vernieuwde samenwerking’. Objectief V, ons eigen geesteskind waar we sinds januari hard voor hebben gewerkt, wordt een partijorgaan onder voorzitterschap van de ondervoorzitter van de N-VA. Wij mogen niet langer zelfstandig communiceren.”

“Schijnbeweging om communautaire experts onder voogdij te plaatsen”

Met dit manoeuvre geeft De Wever volgens hen ook aan dat hij niet meer geïnteresseerd is in wat leeft binnen de Vlaamse Beweging, maar enkel de partijbelangen van N-VA wil verdedigen.

Dit is geen onafhankelijke denktank meer, maar een schijnbeweging om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen. In plaats van te kunnen werken in brede V-bedding die de particratie oversteeg, zal het nieuwe Objectief V de strikte partijlijn moeten verdedigen. Op die manier kan men volgens ons geen draagvlak creëren.

Communautaire stilzwijgen van de N-VA

Voor Vuye en Wauters is dit het einde van het verhaal.

Met spijt in het hart nemen wij deze moeilijke beslissing. Veerle Wouters is reeds vanaf het prille begin bij de N-VA en Hendrik Vuye is sedert 2010 de communautaire expert van de partij.

Wij willen nu vooral naar de toekomst kijken en een nieuw kader creëren waarin we onze projecten kunnen verderzetten. Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA, lijkt ons dit noodzakelijk. We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer.

Wij willen alle mensen die ons gesteund hebben in het verleden, en in het bijzonder de laatste dagen, hartelijk danken.

Eerder gaf de onafhankelijke Vlaamse denktank VVB (Vlaamse Volksbeweging) al aan dat Vuye en Wauters bij hen terecht konden. Dat zei voorzitter Bart De Valck onmiddellijk nadat de twee werden teruggefloten door De Wever.

Gisteren maakten we hier de vergelijking tussen het partijbestuur van de NVA en het centraal comité van de communistische partij in de prilste dagen van de voormalige Sovjet-Unie. Die vergelijking is niet eens zo ver gezocht. Ook in het Rusland van na 1917 vonden de leden van het centraal comité daar, nadat ze de macht hadden gekregen, het verder niet nodig om zich van de wil van het volk nog iets aan te trekken. Die geschiedenis herhaalt zich nu in Vlaanderen.

De moeilijkheden binnen NVA begonnen na het bezetten van een belangrijke functie door de machtgeile Peter De Roover wiens specialiteit volgens ingewijden kazakkendraaierij is. De moeilijkheden binnen de communistische partij van Rusland begonnen bij het bezetten van een belangrijke functie door Jozef Stalin.

Bart De Wever zou dus best oppassen in plaats van fatsoenlijke mensen te schofferen en op te offeren op het altaar van de particratie. Spijtig dat de grootste partij van Vlaanderen haar kiezers wil bedriegen. De verkiezingsbeloften van de NVA waren gewoon bedrog. Volksbedrog.

Integrale tekst van het percommuniqué:

‘Objectief V werd in januari dit jaar opgericht als een onafhankelijke denktank. Er is ons toen gevraagd om stappen voor te bereiden in de verdere Vlaamse ontvoogding en hiertoe contact op te nemen met mensen van allerlei gezindte. De partij heeft ons de vrijheid gegeven om zelfstandig te communiceren en een draagvlak te creëren voor het confederalisme.’

‘Ten gevolge van de recente ontwikkelingen ontvingen we vandaag een voorstel tot ‘vernieuwde samenwerking’. Objectief V, ons eigen geesteskind waar we sinds januari hard voor hebben gewerkt, wordt een partijorgaan onder voorzitterschap van de ondervoorzitter van de N-VA. Wij mogen niet langer zelfstandig communiceren. Dit is geen onafhankelijke denktank meer, maar een schijnbeweging om haar communautaire experts onder voogdij te plaatsen. In plaats van te kunnen werken in brede V-bedding die de particratie oversteeg, zal het nieuwe Objectief V de strikte partijlijn moeten verdedigen. Op die manier kan men volgens ons geen draagvlak creëren.’

‘Met spijt in het hart nemen wij deze moeilijke beslissing. Veerle Wouters is reeds vanaf het prille begin bij de N-VA en Hendrik Vuye is sedert 2010 de communautaire expert van de partij.’

‘Wij willen nu vooral naar de toekomst kijken en een nieuw kader creëren waarin we onze projecten kunnen verderzetten. Gelet op de communautaire standstill en het communautaire stilzwijgen van de N-VA, lijkt ons dit noodzakelijk. We zullen samenwerken met de Vlaamse Beweging en het democratisch Vlaams-nationalisme een stem geven in de Kamer.’

‘Wij willen alle mensen die ons gesteund hebben in het verleden, en in het bijzonder de laatste dagen, hartelijk danken.’

Veerle Wouters

Hendrik Vuye