Een kater na een winter

winter-snow-cats-animals-kittensErwin Debruyne Van de Vereniging voor steden en gemeenten en specialist in mobiliteit en wegenbeheer deed een opmerkelijke uitspraak:

“Men kan niet verwachten dat élke straat meteen gestrooid wordt. Het is opmerkelijk dat mensen ’s winters zonder morren naar de Alpen rijden, desnoods met sneeuwkettingen, maar zodra er een paar centimeter in hun straat ligt, eisen dat de sneeuw meteen verdwijnt.”


Ruim 76000 ton zout werden gestrooid voor een een geschatte som van 4 miljoen Euro.
Heel wat gemeenten klagen dat de winter hun veel geld heeft gekost. Gemeenten als Genk 80.000€, Tongeren 39.000€, Heist o/d Berg 115.000€, Wevelgem 43.375€ enz…. zitten nu met een kater. Zelfs Markedal , een kleine gemeente zit met een factuur van 40.000 €.

Verwacht wordt dat de herstellingswerken aan kapot gevroren en door het zout aangetaste wegen het kostenplaatje nog flink zullen verhogen. Zo denken ze in Eeklo al aan 60.000 euro extra kosten bovenop het jaarlijkse herstellingsbudget van 250.000 euro. En zo zal het in alle gemeenten vergaan.

Nu pas stellen de gemeentebesturen zich de vraag of er wel zoveel gestrooid moet worden?
Mocht men inderdaad in De VS, Canada, Scandinavië, Rusland en de Alpen ook zo kwistig strooien, dan hadden de milieuverenigingen een nieuw thema om geld in te zamelen en actie te voeren.
Volgens Debruyne hebben gemeenten geen verplichting om overal sneeuw te ruimen, maar wordt er wel gretig gestrooid zodat de stad niet aansprakelijk kan worden gesteld bij ongevallen.

Waar eindigt en begint de aansprakelijkheid van gemeenten, maar ook waar beginnen en eindigen de aansprakelijkheden van de burgers zelf. Welke zijn de verwachtingen die ze mogen hebben van de gemeente en van de maatschappij, zijn vragen die ik me al heel lang stel.

De druk op gemeenten komt er door de groei van het forensisch verkeer van steeds meer mensen die toenemend de steden ontvluchten en nu elke dag naar de steden en industrieparken rijden waar ze werken. Mensen die gevlucht zijn van de multicultuur, de concentratiescholen, de seksuele en religieuze intimidatie, de criminaliteit en de drugs. (al zijn die drugs nu al in elk gat met een nachtwinkel te koop, een gebruik dat is meegereisd met de vluchtende stedelingen )

Alhoewel mensen veel minder uren uit werken gaan ten opzichte van pakweg 50 jaar geleden, zelfs met toevoeging van de reistijd, blijkt alle overgebleven tijd te worden gebruikt om iets anders te doen. Sporten, reizen, TV kijken, wellness- en beautycenterbezoek, cupcakes bakken, … men kan het niet zo gek bedenken of het bestaat in de ontspanningswereld … Maar zijn eigen voetpad/fietspad vegen, zelf zout strooien, zelf de gracht uitkuisen, aan de perceelgrens, dat is te veel gevraagd. Geen probleem met de tijdsbesteding van mensen in hun vrije tijd, als dat niet ten koste gaat van steeds hogere kosten. Het prijskaartje voor wat wij van de gemeenten verwachten begint zeer zwaar te wegen en zal in de toekomst onbetaalbaar blijken te zijn.
Men moet zich eens dringend beginnen afvragen of de gemeenten hiervoor aansprakelijk moeten zijn en of ze al die taken die er in de jaren, toen het geld niet op kon, bijgekomen zijn om de kiezer te paaien op zich moet nemen. Een gemeente zou zich terug moeten plooien tot de kerntaken, besparen, en als het kan belastingen verlagen. Immers in andere landen met strengere winters draait de economie ook en geraken de mensen op hun werk zonder dat ze de gemeente kunnen dagvaarden.

http://www.vandaag.be/binnenland/120383_burgemeesters-overwegen-te-stoppen-met-strooien.html

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Een kater na een winter — 4 reacties

 1. Helemaal eens met iedere reactie , toch zouden de gemeenten hun budget eens moeten herzien .Iedere wijk heeft echt geen cultuurpaleis of een eigen voetbalveld nodig ! Dan spreken we nog nog niet over het ocmw ,vul maar zelf in !!!!

 2. Jean en Senior, jullie hebben dezelfde tijd gekend als ik. Ze zullen ons natuurlijk wel een bende oude zuurpieten vinden. Ze vergeten dat er voor alles een prijs moet betaald worden, en dat die nu niet meer betaalbaar blijft. Wij hebben ook geleerd eerst voor onze eigen deur te keren, in plaats van alles door een ander te laten doen. Ik hoor altijd maar hoe hard men moet werken, hoeveel stress dat wel niet meebrengt, alsof dat vroeger niet bestond. Ze weten niet dat slechts 50 jaar geleden mensen ook nog op zaterdag moesten gaan werken en tot 6 uur ’s avonds. Men verdiende veel minder bovendien, en toch klaagden mensen minder. Elders in de wereld is het anders, en zij zullen bepalen hoe het hier morgen wordt, niet andersom vrees ik. Er is veel te weinig gedaan om ons model, onze technologie onze industrie en werkgelegenheid te beschermen. Nu nodigt men iedereen bij ons uit om te leren hoe ze ons van bij het concept al kunnen bestelen en alles namaken. Ik heb geen goed oog in de geglobaliseerde wereld en de demografische gevolgen van de weg-met-ons-politiek en -mentaliteit. Vroeger vond dat ook plaats maar aan zeer lage snelheid als een evolutie. Nu wordt het een bloedige revolutie.
  Alleen zij die wat hebben kunnen verliezers zijn. Dus …..

 3. Ik ben het met Griffon en Senior volkomen eens, laten we zelf maar de handjes uit de mouwen steken en om te helpen bij de ouderen onder ons de werklozen in te schakelen om voetpaden te ruimen.
  Uiteraard niet eerst voor de deur waar die huichelaars, lullers en zakkenvullers wonen, die kunnen zelf hun stuk sneeuwvrij maken, maar daar waar het grootste gevaar aanwezig is, de voetpaden in het algemeen.
  Zodra het gedaan is met sneeuwen begin ik aan de karwei en maak over de hele breedte van mijn eigendom alles, voetpad en fietspad, sneeuwvrij tot tegen de rijweg.

 4. Inderdaad! Vroeger veegden de mensen voor eigen deur en was de stoep over haar ganse lengte begaanbaar.Bij ons thuis moesten mijn broer en zus en ikzelf de stoep sneeuwvrij maken VOOR we TE VOET naar de school gingen.Strooizout was nog in zijn beginnfase en enkel voor de grote verkeerswegen.Op de binnenwegen en in de dorpen was het gewoon van op te passen en niet de paljas uit te hangen.In extreme gevallen werd er soms zand gestrooid.Iedereen overleefde de winter zonder problemen buiten enkele uischuivers die en been of armbreuk opleverde.Geen buitenissige uitgaven aan strooizout zoals nu om de wegen sneeuwvrij te maken en het milieu te verpesten,de wegen kapot te maken en de anti roest coating van het chassis van voertuigen aan te tasten wat men over dit laatste ook mag beweren.Zout vreet op termijn alles kapot,daarom ook dat het goedje absoluut taboe is op de vliegvelden om landingsbanen en vliegtuigen te behoeden voor dit natrium goedje. Nu is men echter gewoon geraakt dat de overheid het vuile werk opknapt want meneer of mevrouw of de kientjes hebben geen tijd (lees goesting) om sneeuw te ruimen.Ach,het is toch zo plezant als derden de pan onder het rectum leggen en de rotzooi opkuisen.
  Ook de media spelen in deze een verpletterende rol en zouden zich best wat intomen als er wat sneeuw valt of te verwachten is i.p.v.
  dit alles op te blazen tot een echte natuurramp.Armand Pien gaf bij leven als weerman eenvoudige raad in geval van sneeuwval.Wees voorzichtig en hou je recht..punt uit en geen gezever!
  mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *