De waarheid (er is er maar 1)

Met angst en beven reageren Europese politici op de uitspraak ‘America first‘ van de nieuwe Amerikaanse president. Deze slogan wordt in sommige media smalend vervolgd met ‘de rest kan stikken’. Maar in de nieuwe tijdgeest betekent ‘America first‘ iets heel anders: als we een sterke natie zijn dan kunnen we solidair zijn met de rest van de wereld. Wie niets heeft, kan niets geven. De traditionele politiek denkt het omgekeerde: eerst geven en dan zien we wel verder. Vandaar de enorme staatsschuld en het onvermogen om te investeren in de infrastructuur, het sociale beleid. Deze politiek is nu met Trump definitief gedateerd.

Het is een immens voordeel dat de nieuwe president van de Verenigde Staten uit de zakenwereld komt. Hij behoort niet tot de politieke kliek die elkaar lintjes en decoraties geeft en die leeft in de gesloten wereld van het eigen gelijk. Nu is er minder kans dat de macht in handen komt te liggen van incompetenten.

Democratie houdt het gevaar in dat er te veel middelmatige leiders worden gekozen die niet capabel zijn om een volk te leiden. De meerderheid kiest niet per se voor de leider met visie en daadkracht. De meerderheid zal zelden kiezen voor de staatsman waar in deze tijd zo’n behoefte aan is. Gelijk stemrecht voor iedereen is een mooi ideaal, maar als je kijkt naar de reacties op internetfora is er reden voor achterdocht: bij die reacties lijkt het alsof 40 procent van de bevolking zwakzinnig is, 40 procent psychopathisch en hooguit 20 procent is in staat rationele argumenten te geven.

Om Trump echt te kunnen beoordelen zullen we de komende tijd moeten zien in welke mate hij als staatsman weet op te treden. Een staatsman is iemand die ziet wat anderen niet zien. Hij handelt niet om de macht te behouden en hij zegt niet per se wat anderen willen horen. Een staatsman blijft gewoon zichzelf. Trump begint hier aardig op te lijken. Maar er is natuurlijk meer nodig om een echte staatsman te zijn. Hij moet de sociale cohesie en de sociale vrede bevorderen. Dit kan alleen als hij ervoor zorgt dat de welvaart rechtvaardig wordt verdeeld. De ware staatsman stimuleert de mensen om na de denken en zich te laten leiden door een visie op de wereld.

Er valt wat over te zeggen dat mensen voor Trump hebben gekozen omdat zij bang zijn voor dreigingen die op hen afkomen. Terrorisme, de islam, economische onzekerheid, massa-immigratie en andere gevaren. Bij angst is er de verleiding een leider te zoeken die sterk is. Trump heeft bewezen dat hij handig en energiek is.

Nu moet hij nog bewijzen dat zijn missie ondergeschikt is aan hogere doelen: vrede op de wereld, solidariteit en broederlijkheid en vrijheid voor alle mensen van goede wil.

image_pdfimage_print
Share

Reacties

De waarheid (er is er maar 1) — 6 reacties

 1. Beste Stradi, de laatste zin maakt alles duidelijk:
  “Nu moet hij nog bewijzen dat zijn missie ondergeschikt is aan hogere doelen: vrede op de wereld, solidariteit en broederlijkheid en vrijheid voor alle mensen van goede wil”.
  Ongeveer circa plusminus 1.500.000.000 bewoners van deze aardbodem zijn islamieten en van uit die hoek valt er géén vrede, géén solidariteit, géén broederlijkheid en géén vrijheid te verwachten maar wel enorme veel dictatuur én veel geweld.
  Conclusie; om dat doel te bereiken zal eerst die islam totaal verboden én uitgeschakeld moeten worden dan volgt de rest wel vanzelf.

  • In elk geval begint hij goed met in reis visums
   uit de meeste islamitische landen te verbieden, dat heeft nog geen enkele andere president gedaan. En als ik al die negatieve kritiek over Trump lees van die linkse media, dan ben ik nu al zeker dat hij het zeer goed zal doen.

 2. Dit jaar zijn ook Duitsland, Frankrijk en Nederland aan de beurt. Laat ons hopen dat men daar ook voor zulke degelijke leider kiest. Europa snakt naar verandering AfD, FN, en de PVV kunnen die brengen. Hoogste tijd om het kleptocratisch profitariaat, de islamisering, de uitverkoop van Europa Te stoppen. Naar voorbeeld van president Trump moet ons dat lukken.

   • Om dat te verwezenlijken Roger zijn wij lid een gewezen mandataris van de juiste partij hiervoor. Ook ons wacht de taak kiezers te overtuigen hiervoor te stemmen. Wat ik trouwens al 30 jaar doe, en ik vermoed dat dat bij u niet anders zal zijn. 😉

    • Gans mijn leven heb ik ingezet voor Vlaanderen,maar nu voor mij het einde nadert, en als ik zie dat we in Anderlecht toen we betoogden tegen Merkel en dat we daar maar met een 300 tal mensen waren, de strijd weinig of niets heeft opgeleverd.Ik ben een zeer ontgoocheld man;

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *