Het gaat niet goed met de millennials

Kinderen moesten opgevoed worden met “Flink zo !”, “Bravo!”, “Wat kun jij dat goed zeg !” Voor gedrag dat vanzelfsprekend, verwacht en normaal is.
Nooit eens een trap onder hun kont.
Weggehouden van de realiteit met brood en spelen om dan later tot de vaststelling te komen wie dat brood en spelen echt betaalt…..
En op de festivals, daar geven ze er een lap op, daar kunnen ze pas zichzelf zijn, uit de bol en ervoor gaan…. .
Schuermans, Chokri Mahassine en Termont …. , de rockartiesten met en zonder een mening, alsook de eigenaren van de parkingweiden, en de politici; die hopen elk jaar nog meer ! Meer! Meer !
Fijn toch wanneer je zoveel volk in trance kan brengen, hen drie dagen met de armen in de lucht kan laten springen, en er nog geld en populariteit aan verdienen.

 

Millennials psychisch kapot, gaan en masse naar psycholoog

‘Probleem is de opvoeding’

Jongeren tussen de 18 en 34 jaar, de millennials, lijken massaal over te lopen. Uit een onderzoek van Metro onder zo’n 2000 jongeren blijkt dat 75 procent overweegt naar een psycholoog te gaan.

Millennials lijken het vooral zichzelf moeilijk te maken. De jongeren zijn maar zelden tevreden met zichzelf en vinden het moeilijk om werk en privé gescheiden te houden. Verder zorgen sociale media voor nog meer druk op de schouders.

Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie en psychotherapie aan de Radboud Universiteit, kijkt niet van de cijfers op. “Dat voorspel ik al jaren”, aldus Derksen. Volgens hem ligt een deel van oorzaak bij de opvoeding van de millennials. Ze hebben in hun jeugd te vaak te horen gekregen hoe fantastisch ze wel niet zijn en ondervinden nu ineens dat dat wel meevalt. 

Het gaat niet goed met het seksleven van de millennials

Het gaat niet goed met het seksleven van de millennials
Het is pover gesteld met het seksleven van de millennials, althans in Groot-Bittannië. Veel jonge mensen kampen met pijn tijdens de daad, seksuele angsten of vinden vrijen gewoon moeilijk. Dat blijkt uit de National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles (NATSAL), een van de grootste en meest gedetailleerde studies over seksueel gedrag ter wereld.

Bij vrouwen was het meest voorkomende probleem dat ze het moeilijk hadden om een hoogtepunt te bereiken (21,3 procent). Ook een angstig gevoel tijdens het vrijen, geen plezier tijdens het intieme moment en een gebrek aan opwinding legden een domper op hun seksleven. Mannen hadden dan weer vaak last van vroegtijdig klaarkomen (13,2 procent). Verder hadden velen onder hen moeite om een erectie te krijgen en te behouden en voelden ze zich ook weleens angstig tussen de lakens. Zo’n 22 procent van de vrouwen had gewoon geen interesse in seks, tegenover 10,5 procent van de mannen.

“Onze bevindingen tonen aan dat schrijnende seksuele problemen niet alleen worden ervaren door ouderen in Groot-Brittannië”, zegt hoofdonderzoekster Kirstin Mitchell in de Britse krant The Guardian. “Als we het seksuele welzijn bij de Britse bevolking willen verbeteren, dan moeten we proberen om de mensen te bereiken als ze seksueel actief worden, bijvoorbeeld door betere seksuele opvoeding op school.” Ze vreest dat millennials, de generatie die tussen 1981 en 2000 werd geboren, anders een gebrek aan kennis zullen hebben, steeds geconfronteerd zullen worden met angst of schaamte, die ertoe kan leiden dat mannen en vrouwen hun hele leven lang niet van seks genieten en problemen krijgen in hun relatie.

Millennials met psychische klachten hebben helaas de toekomst

(De toekomst en leiding is aan diegenen die geen depressies hebben. Het is al erg genoeg gesteld met onze maatschappij red. )

Het depressiegala is nog steeds keihard nodig

 

 

Jongeren met psychische klachten hebben helaas de toekomst. Het tweede Depressiegala heeft dan ook ‘jongeren’ als thema. Vaak wordt mij als psychiater gevraagd hoe we de toename van psychische klachten bij deze groep kunnen verklaren. Een psychiatrische ziekte, zoals depressie, ontstaat door de ingewikkelde interactie tussen iemands aanleg (genen) en omgevingsfactoren (stress). Onze genen zijn bij mijn weten niet opvallend veranderd, dus moeten we onze blik richten op mogelijk veranderde omgevingsfactoren.

Hoogdravende en vooral niet concrete idealen

Als ik ‘de jongere’ en zijn stressfactoren in ogenschouw neem, dan schrik ik me vaak een hoedje. Hoogdravende en vooral niet concrete idealen, zoals ‘leuk’ en ‘succesvol’ zetten de toon en bepalen wie je bent. Uitkomstmaten waar je toch nooit aan kan voldoen omdat het niet goed te meten is en altijd beter kan. Zaken zoals een baan, een huis en eventueel een relatie zijn nog steeds lastig maar in elk geval een stuk concreter om te realiseren. Cabaretière en psychologe Lotte V bezingt de kern van deze ‘succesterreur’ dan ook scherp: ‘ik zie jou niet genieten, je leeft niet optimaal, je moet gewoon gelukkig zijn!’

Gestrande Millennials

Jongeren die daarnaast onvoldoende hebben geleerd hoe ze met frustratie en tegenslag moeten omgaan. Ouders die niet de kinderen verantwoordelijk houden voor slechte prestaties op school, maar de leraar. Het ligt in principe nooit aan jou, want volgens je ouders ben jij geniaal en bijzonder en falen ligt  aan de buitenwereld. Je kinderen niet leren om met tegenslag om te kunnen gaan is een ernstige vorm van verwaarlozing omdat het extra kwetsbaar maakt voor onder andere stemming- en angstklachten. Ik zie de gestrande Millennials dan ook dagelijks in mijn spreekkamer en op de Eerste Hulp.

Overmatig gebruik smartphones

En last but not least het oneindige bombardement van de 2D-prikkels: de wereld via een schermpje met pixels. In zijn laatste boekje legt schrijver ex-verslaafde en social media expert Marnix Pauwels uit hoe we letterlijk verslaafd zijn geraakt aan overmatig gebruik van onze smartphones en wat bijvoorbeeld Facebook doet met je brein. In ons brein zit een beloningscentrum, dat uitermate gevoelig is geworden voor likes en berichtjes, net zo als dit gebeurt bij verslaving aan porno en drugs. Het is de hoogste tijd om dit beloningscentrum weer af te richten op ‘gezonde’ 3D zaken zoals een mooie lucht, een glimlach van iemand in de trein of een fijn gesprek in de kroeg.

Managementgoeroe en schrijver Simon Sinek legt in een belangrijk interview uit waarom onze telefoonverslaving in strijd is met een aantal basale menselijke behoeftes, zoals écht contact en daarom zo riskant is voor psychische én maatschappelijke ontwrichting. ‘Het is toch raar als je eerst je berichten ‘s morgens checkt in plaats van je geliefde een kus te geven’. Hij pleit dan ook voor sterke restricties aan het gebruik van smartphones in onder andere het bedrijfsleven.

 

Het Depressiegala  (Ja hoor het bestaat echt !  Je kan het                                             allemaal zo gek niet bedenken red.)

Tenslotte, een Depressiegala, moet dat nou? Ja dat moet heel erg zelfs. We scoren als samenleving nog steeds een dikke onvoldoende als het gaat over de kennis van depressie. Hierdoor tieren schaamte, stigma en taboe nog welig en dat moet veranderen. Ik zie patiënten die hun ouders niet durven te vertellen dat ze onder behandeling zijn van een psychiater omdat ze lijden aan een depressie. Of de misvatting dat een depressie hetzelfde is als ‘iedereen is wel eens een keertje somber’. Laatst zei iemand ‘als je depressief bent dan wil je toch altijd zelfmoord plegen?’ Fout! Suïcidaliteit is juist sterk erfelijk bepaald en niet iedereen met een depressie is dus “gevaarlijk”. Niet alleen somberheid, maar ook concentratie- en geheugenstoornissen zijn symptomen van een depressie, evenals slaap-en eetstoornissen.

Het depressiegala is nog steeds keihard nodig en we zijn blij en dankbaar dat het dit jaar zelfs op televisie wordt uitgezonden, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken.

U bent van harte welkom om bij te dragen aan meer kennis en minder taboe onder jongeren: depressiegala.nl

avatarEsther van Fenema (1970) is werkzaam als psychiater met als aandachtsgebieden consultatieve psychiatrie, somatoforme stoornissen en ouderenpsychiatrie. Tevens cultuurcriticus. Opinions are her own.
image_pdfimage_print
Share

Reacties

Het gaat niet goed met de millennials — 4 reacties

 1. Ik word depressief als ik een rotkop van die smerige politiekers zie en dan moeten ze nog niet de bek geopend hebben want dan is het echt een drama.
  Elke dag die onnozelaar peeters horen is er zwaar over en als daar dan ook nog die schauwvlieg bijkomt is het catastrofaal en dan heb ik het nog niet over die coburgers en franskiljons…..

  • Beste Jean,
   Helemaal eens wat de 2 tsjeven betreft die u noemt. Pé-eters heeft al serieus last van pré electorale koorts. Vandaar de onzin die hij uitkraamt ” In 2025 heeft iedere belg een job.” Zou hij daar de werkschuwe “nieuwe belgen” bij gerekend hebben??? 😉

 2. Ik pik er 1 item uit, de festivals. Gezien wat er dit jaar weer op Rock Werchter op de festivalweide aan afval is achtergelaten. Ook dat typeert de jeugd van vandaag. Daar word ik depressief van.

 3. Vroeger zag je verraad en kreeg je geen depressie.
  Vroeger hoorde je bedrog en kreeg je geen depressie.
  Vroeger hoorde je meineed en kreeg je geen depressie.
  Vroeger zag je elke leugen en begreep je elk bedrog, en kreeg je geen depressie.
  Vroeger zag je misdaad, verkrachting plus afschuwelijk geweld en kreeg je geen depressie.
  Vroeger werden misdrijven en misdaden bestraft en kreeg je geen depressie.

  Wat is er sindsdien veranderd? Logische vraag toch?

  ISLAM!
  Logisch toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *