Panisch crisismanagement van de EU

Wie ontkent dat het Europese beschavingsideaal stoelt op een unie van nationale democratieën, met ook nog eens – mag je hopen – conflicterende politieke opvattingen, vervangt democratie door autoritaire technocratie. En dat is, zo moet gevreesd worden, precies de sprong in het duister die nu in Europa wordt gemaakt.

Het panische crisismanagement van de eurozone leidt tot vormen van centralisering en uniformering die elk gezond idee van democratie ondermijnen en een bedreiging zijn voor Europa’s rijke culturele variëteit.

Het grootste misverstand is dat de Europese Unie, in reactie op de nieuwe globale wereldorde en afgedwongen door de internationale financiële markten, als een hechte en geoliede politieke eenheid zou kunnen opereren.

Vooral het bedrijfsleven wil dat de EU als een groot bedrijf geleid wordt, met ‘Merkel’ als CEO. Dat managementmodel, de eenheidsworst met beroving van identiteit, is ooit door Karel de Grote, Napoleon en Hitler uitgeprobeerd, maar dat is Europa niet zo goed bekomen. Alle Europeanen zijn in het zelfde bedje ziek, getroffen door een pandemie die te vermijden geweest was indien men naar de Vlamingen en andere onderdrukte volkeren had geluisterd.

En wat de Brexit betreft zeg ik maar wait and see. IJsland die de banken niet geholpen heeft tijdens de bankencrisis en zelfs directeuren opgesloten heeft, is met een schone lei terug kunnen starten, onze bijdragen aan de banken via de EU is nog niet afgelost of er dreigt een nieuwe crisis, en de EU?

Die kijkt er naar en doet niets…de migratieramp…niets….. economisch….niets, zie Griekenland en de andere Zuid-Europese landen enz.

image_pdfimage_print
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *