Poetin en Assad hebben mijn leven gered

Poetin en Assad hebben mijn leven gered

Dit schrijft pater Daniel Maes uit Arendonk in zijn boek dat pas is uitgegeven door “De Blauwe Tijger” uit Groningen.

De Vlaamse pater Daniël Maes (78) leefde vanaf het begin van de ‘Arabische lente’ in de Syrische woestijn, in het zesde-eeuwse Mar Yakub klooster in het stadje Qara, 90 kilometer ten noorden van de hoofdstad Damascus. De norbertijn steunt het regime van Bashar al-Assad het militair ingrijpen door Vladimir Poetin.
Ter herinnering: in 2010 startte op initiatief van de eerste en hopelijk ook laatste moslimpresident van de Verenigde Staten Barack Hussein Obama en zijn toenmalige minister van buitenlandse zaken Hillary Rodham-Clinton, met het geld van de Amerikaanse belastingbetaler de zogenaamde “Arabische lente” die al spoedig vooral in Libië en Syrië zich van nieuwspraakwoord tot een uiterst bloederige nachtmerrie ontpopte.
Het doel van de moslimbroeder Obama was met de steun van Saoedi-Arabië  overal in Noord-Afrika soennitische jihadisten de min of meer seculiere regeringen ten val te laten brengen of, indien dit niet lukte, hen te bewapenen om die regeringen militair te bekampen.
Het doel van Clinton was Syrië te destabiliseren teneinde de bouw van Iraans-Syrische pipelines naar de middellandse zee te verhinderen. De grote Amerikaanse oliemaatschappijen en de Turk Erdogan waren de vragende partijen. Sultan Erdogan omdat hij ten allen prijze wou voorkomen dat een pipeline door Syrisch Koerdistan de Koerden een financiële hefboom zou geven tot het uitroepen van een onafhankelijke staat, en de oliemaatschappijen en hun soennitische leveranciers uit het Arabisch schiereiland omwille van economisch eigenbelang.
Obama en Clinton speelden een misdadig geostrategisch spelletje. Drie jaar na ons artikel van september 2014 resp. 2015 weten wij dat het elimineren van IS ook mee te danken is aan het Iraakse leger. Ook Irak heeft een belang bij een pipeline van Iran naar de middellandse zee over haar grondgebied. Met een Koerd als president een sjiiet als premier is een akkoord met Teheran daarover niet langer onmogelijk.
 
Wat volgt is een weergave van een interview met Daniël Maes gepubliceerd in het Algemeen Dagblad in januari 2017. Hij deelt onze mening over de diepere oorzaak van de Amerikaanse betrokkenheid en doorziet ook de leugens van onze media en leugenpers.

Volgens pater Daniël klopt er weinig van de westerse berichtgeving over het conflict in Syrië. “De Amerikanen (n.v.d.r. bovengenoemde twee dus) en hun bondgenoten willen het land te gronde te richten.”

U bent zeer kritisch op de verslaggeving uit Syrië. Wat zit u dwars?
“Er klopt niets van het idee dat er een volksopstand plaats zou hebben tegen president Assad. Ik ben sinds 2010 in Qara en heb met eigen ogen gezien hoe agitatoren van buiten Syrië de protesten tegen de regering organiseerden en jongeren rekruteerden. Die beelden werden door Al Jazeera uitgezonden om de indruk te wekken dat hier een rebellie gaande was. Er werden door buitenlandse terroristen moorden gepleegd, in de soennitische en in de christelijke gemeenschappen, in een poging om onder de Syrische bevolking religieuze en etnische tweespalt te zaaien. Terwijl in mijn ervaring het Syrische volk juist heel eensgezind was.

Voor de oorlog was dit een harmonieus land: een seculiere staat waarin verschillende geloofsgemeenschappen vreedzaam naast elkaar leefden. Er was nauwelijks armoede, het onderwijs was gratis, de gezondheidszorg goed. Het was alleen niet mogelijk om vrijelijk je politieke mening te uiten. Maar dat kon de meeste mensen niks schelen.”

Zuster Agnès-Mariam, de Libanees-Franse moeder-overste van uw Mar Yakub (‘heilige Jacob’) klooster, wordt ervan beschuldigd te heulen met het regime. Zij heeft vrienden tot op het hoogste niveau.

”Zuster Agnès-Mariam helpt de bevolking: zij heeft recent een gaarkeuken geopend in Aleppo, waar vijf keer per week 25.000 maaltijden worden bereid. Kijk, het is miraculeus dat wij nog leven. Dat hebben we te danken aan het regeringsleger van Assad en aan Vladimir Poetin omdat hij besloot om in te grijpen toen de rebellen de macht dreigden over te nemen.

Toen duizenden terroristen bij Qara waren neergestreken waren wij ons leven niet zeker. Ze kwamen uit de Golfstaten, Saoedi- Arabië, Europa, Turkije, Libië. Veel Tsjetsjenen. Ze vormden een buitenlandse bezettingsmacht, allemaal gelieerd aan al-Qaida en afsplitsingen. Tot de tanden bewapend door het Westen en zijn bondgenoten en met een wedde om u tegen te zeggen. Ze zeiden letterlijk: ‘Dit land behoort nu ons’. Vaak zaten ze onder de drugs, ze bestreden elkaar onderling, ’s avonds schoten ze in het wilde weg. We hebben ons lang in de crypten van het klooster schuil moeten houden. Toen het regeringsleger hen verjoeg, was iedereen blij: de Syrische burgers, die de buitenlandse rebellen haten en wij omdat de rust terugkeerde.”

U zegt: het Syrische leger beschermt de burgers terwijl er allerlei berichten zijn over oorlogsmisdaden door Assads troepen, bijvoorbeeld de bombardementen met vatbommen.
”Weet u dan niet dat de berichtgeving over Syrië de grootste medialeugen van deze tijd is? Over Aleppo is pure onzin verkocht: het waren juist de rebellen die er plunderden en moorden. Denkt u dat het volk stom is? Denkt u dat die mensen gedwongen worden om te juichen voor Assad en Poetin? Het is de Amerikanen te doen om pijpleidingen en grondstoffen in deze regio en om het tegenwerken van Poetin.

En Saoedi-Arabië en Qatar willen in Syrië een soennitische staat vestigen, zonder vrijheid van godsdienst. Daarom moet Assad weg. Weet u: toen het Syrische leger zich opmaakte voor de slag om Aleppo kwamen moslimmilitairen bij mij om te worden gezegend. Tussen gewone moslims en christenen is er geen probleem. Het zijn die radicale islamistische, door het Westen gesteunde rebellen die ons willen uitmoorden. Zij zijn allemaal al-Qaida en IS. Er zijn helemaal geen gematigde strijders meer.”

U noemde Hillary Clinton ooit een ‘duivelin in wijwater’ omdat zij als minister van Buitenlandse Zaken het conflict zou hebben opgepookt.
”Ik ben blij met Trump. Hij ziet wat ieder normaal mens begrijpt: dat de Verenigde Staten moeten stoppen met het ondermijnen van landen die grondstoffen bezitten. Het streven naar een unipolaire wereld door de Amerikanen is het grootste probleem. En Trump begrijpt dat de radicale islam een groter gevaar is dan Rusland.

Wat kan mij het schelen of hij af en toe zijn broek uittrekt? Als Trump geopolitiek uitvoert zoals hij belooft, dan ziet de toekomst er positief uit. Dan komt het tot een vergelijk met Poetin. En hopelijk komt er dan een oplossing voor Syrië en keert de vrede terug.”

U begrijpt dat uw analyse controversieel is en op veel kritiek stuit?
“Ik spreek uit eigen observatie. En niemand hoeft mij te geloven, hè? Maar ik weet één ding: de media kunnen met hun berichtgeving bijdragen aan de uitmoording van het Syrische volk, of zij kunnen de Syriërs helpen. Helaas zijn er onder journalisten te veel meelopers en flauwe zakken.”

P.S. Het Algemeen dagblad behoort tot de leugenpers maar de censuur wordt erin soms omzeild door integere journalisten.

 

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Poetin en Assad hebben mijn leven gered — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *