Afkicken van een leugen is moeilijker dan stoppen met roken.

Als atheĆÆst heb ik mij nooit gestoord aan Sinterklaas & Zwarte Piet. Evenmin aan Kerstmis/kerststal incluis, de Kerstman, de Paashaas of Allerzielen.
Ook al waren ze slechts verzinsels en gekaapt door de katholieke kerk.
Ze waren en zijn voor mij een mooi vergelijk met de grote godsdienstige sprookjes die even grote verzinsels zijn met het verschil dat, alhoewel ze allemaal op zeer jonge leeftijd worden aangeleerd, men bij de goddelijke sprookjes ook na de kindertijd blijft volhouden dat het echt is/was.

Velen kunnen en durven daarover op latere leeftijd er zelfs niet meer aan twijfelen zonder wroeging te hebben. Tot aan de dood slepen ze vaak dit psychische trauma mee.
Recent nog was mijn 9 jarige kleinzoon teleurgesteld toen hij vernam dat Sinterklaas en al de rest niet bestonden. Hij verzette zich zelfs ruim een week tegen deze gedachte, totdat hij afgelopen zaterdag (want ‘hij’ kwam bij ons altijd iets vroeger of later) daadwerkelijk vaststelde dat er niets meer in zijn schoen lag. Ook nu nog loopt hij teleurgesteld rond. Hij was graag blijven geloven, ook al werd hij opgevoed zonder godsdienst. En dat niet alleen vanwege de cadeautjes ook vanwege de sfeer, het samenhorigheidsgevoel….

Kun je denken wat het voor volwassenen moet zijn om afstand te doen van de god-gedachte en bijbehorende fantasie.

Afkicken van een leugen is moeilijker dan stoppen met roken.

Waar ik mij wel aan stoor, aan erger zelfs, is aan de anti Zwarte Pieten-clubjes die wanneer ze niet over Zwarte Piet zeuren, wel een ander thema zoeken en vinden om ons voor racist uit te schelden. Maar dat wisten mijn ‘vrienden’ al, hoop ik.

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Afkicken van een leugen is moeilijker dan stoppen met roken. — 8 reacties

 1. Ik kan me de kleinzoon zijn teleurstelling al voorstellen, ik krijg al 48 jaar niets meer van de Sint en zijn trouwe metgezel Zwarte Piet. Die laatste is trouwens bij ons nog wel welkom. šŸ˜‰

 2. Illusies en/of fantasieƫn koesteren is eigen aan het onvolwassen menselijke brein. Helaas worden vele mensen nooit volwassen ten gevolge van misleidende hersenspoeling. Kijk en luister maar eens naar onze machthebbers en politiekers. Ooit werden ze ergens gehersenspoeld en ze beseffen dat zelf niet eens! Illusies en fantasieƫn zijn dermate verblindend dat de ratio (redelijkheid) geen schijn van kans maakt.
  Het beste voorbeeld is dat van de 72 maagden voor de vrome islamieten in het mohammedaans paradijs!

  • Het is juist om die 72 maagden te bemachtigen dat ik me zou laten bekeren tot de islam; maar ik heb een grote twijfel daar ik denk dat het gaat om maagden boven de 72 jaar.

   • Ook niets mis mee Roger, elke leeftijd heeft immers zijn charme of een goede plastische chirurgie. šŸ˜‰

     • Catrysse, het gaat niet om 72 maagden maar om Ć©Ć©n maagd van 72.
      Bye the way, waar zouden die maagden in die moslimlanden dan te vinden zijn, ze vergrijpen zich daar zelfs massaal aan kinderen….iets walgelijker is onvindbaar buiten moorden en laat dat nu juist de hobby’s zijn van islamieten, gewoon het wereldnieuws volgen via het internet, niet via kranten want die zijn nog te links om aardappelschillen in te wikkelen.
      Links staat voor groen & rood en dat staat voor dood.

  • Beste Lucky u schrijft: “Kijk en luister maar eens naar onze machthebbers en politiekers. Ooit werden ze ergens gehersenspoeld en ze beseffen dat zelf niet eens!”
   Beste Lucky, die huichelaars beseffen dat maar al te goed, al wat ze doen doen ze voor “eigen profijt”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *