Het belevingscentrum is zo goed als dood na de vernietiging van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan.
De burgemeester van Vilvoorde, Hans Bonte, ziet nog maar één oplossing voor het Uplace-dossier: het belevingscentrum volledig afschaffen.

‘De enige nuttige bestemming voor de Uplace-site is een recreatiebos. Een speel- en sportbos is in deze dichtbevolkte regio het enige haalbare en wenselijke.’ Met die uitspraak geeft Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, de aanzet voor de discussie over het post-Uplace-tijdperk.

De Vlaamse minister-president, Geert Bourgeois (N-VA), ­benadrukte vorige vrijdag nog dat hij in gesprek wil gaan met de ­burgemeesters van Vilvoorde en Machelen over de toekomst van de site. Het belevingscentrum van ceo Bart Verhaeghe is zo goed als dood, nadat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het project een tweede keer heeft vernietigd.

Duidelijkheid

Bonte is bereid te praten met Bourgeois ‘maar eerst wil ik duidelijkheid van de Vlaamse regering’. ‘Ze moet de daad bij het woord voegen en definitief duidelijk maken dat het winkelcomplex er niet komt’, zegt hij. ‘Want het zou mij niet verwonderen dat de regering straks toch opnieuw een poging doet om Uplace alsnog te realiseren.’

Een toekomst mét Uplace is voor Bonte hoe dan ook uitgesloten. Maar samen met het belevingscentrum zijn ook enkele ­andere projecten, waaronder een ziekenhuis en een cluster van baanwinkels, geblokkeerd. De SP.A-burgemeester is vragende partij om zelf aan de slag te gaan met de ruimtelijke plannen ‘maar voor winkelen en werken op de Uplace-site is er anno 2017 geen plaats meer’.

Die site beslaat een terrein van 11 hectare vlak naast het viaduct van Vilvoorde. Uplace wilde er driehonderd winkels, een fitnesscentrum, een bioscoop, kantoren en een internationaal hotel neerpoten. In plaats daarvan zou er volgens Bonte een groot bos met sportvelden en speelzones moeten komen.

‘Het laatste wat we willen, is nog meer fijn stof en nog meer stilstaan. Ook voor de verdere ­sanering van de bodem en de lucht zou een bos goed zijn. En als de Vlaamse regering écht geloofwaardig wil zijn met haar betonstop, is dit de beste manier om dat te tonen.’

Uplace onteigenen

Het voorstel klinkt misschien aantrekkelijk, maar in de praktijk heeft het veel voeten in de aarde. Om te beginnen zou de Vlaamse regering de grond moeten terugkopen van Uplace. ‘Vlaanderen moet de grond onteigenen in het algemeen belang. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan vast, maar dat is een nuttige investering’, aldus Bonte.

Intussen dreigt Uplace nog altijd met schadeclaims tegen de ­regering. Enkele jaren geleden al saneerde het de vervuilde grond van de site, maar de Vlaamse regering komt de rest van de beloftes nu niet na.

Het derde grote probleem situeert zich in Bontes eigen politieke familie. De Uplace-site ligt op het grondgebied van de gemeente ­Machelen en daar houdt SP.A-burgemeester Jean-Pierre De Groef vast aan het winkelcentrum. ‘Ik kom goed overeen met mijn collega, al heeft hij blijkbaar een heel innige relatie met Uplace’, aldus Bonte. ‘Hij moet inzien dat er ook met Uplace light opnieuw procedureslagen zullen volgen.’