De erfenis van de kameraden

Elke week staat de politie oog in oog met vuurwapens.
Dit voorspelt mee de verschrikkelijke erfenis die Termont en zijn linkse en groene kameraden achterlaten.
Hoeveel vuurwapens circuleren er wel niet in het Gentse?
Alleen de brave burger mag zich niet bewapenen.
Stel ook maar de vraag wat dit alles ons kost?
Ja, vroeger was het beter, zonder hun import van muliculturele criminelen, dat is wel duidelijk. In een homogene samenleving qua cultuur, gebruiken waarden en normen kwam dit vééél minder voor.
Multicultuur en multidivers leidt altijd tot multiconflict.
Denk er aan als je voor je kinderen en kleinkinderen nog een toekomst wilt.

Elitetroepen Gentse politie in 2017:4.635 keer opgeroepen,elke week oog in oog met vuurwapens

Het snelleresponsteam van de Gentse politie wordt ingeschakeld voor gevaarlijke opdrachten. Foto: fvv

4.635 interventies en gemiddeld om de twee dagen geconfronteerd met een wapen (en bijna elke week oog in oog met een vuurwapen). De dertig manschappen van de Community Oriented Policing Support Unit (COPS) het snelleresponsteam van de Gentse politie, hadden in 2017 de handen vol. De COPS-unit wordt ingeschakeld voor gevaarlijke en/of zeer dringende opdrachten.

De Gentse flikken lieten afgelopen week hun bedrijfsplan op de wereld los: een kleine 80 bladzijden waarin de onderdelen, doelstellingen en werking van de Gentse politie worden voorgesteld. Een van de eenheden die erin aan bod komen, is de COPS-unit, het ­snelleresponsteam. Haar eerste opdracht: de interventieploegen en andere diensten van de politie ondersteunen bij gevaarlijke of hoogdringende situaties.

Eén vuurwapen per week

Vorig jaar werd de COPS-unit 4.635 keer – dat is zo’n 13 keer per dag – opgeroepen om snel bijstand te verlenen aan de ploegen op straat. In 169 gevallen stonden ze oog in oog met een gewapend persoon. In 2017 kreeg de COPS maar liefst 50 keer te maken met een vuurwapen, bijna één keer per week dus.

Behalve snel bijstand verlenen aan hun collega’s op het terrein, wordt de COPS-unit ook ingeschakeld als Bijzonder Bijstandsteam. De recherche of een andere dienst vraagt in dat geval aan de COPS een specifieke opdracht uit te voeren, bijvoorbeeld een risicovolle arrestatie van een verdachte. Vorig jaar werd de COPS 149 keer ingezet op die manier: 14 keer arresteerde het iemand op de openbare weg, 30 keer kwam het team ze ter versterking bij een huiszoeking. 105 keer werd ook de ‘procedure beperkte ruimte’ uitgevoerd, waarin de teams ingezet worden in de gevangenis of in een instelling.

Geen cowboys (red. Helaas mag zelden geschoten worden op het tuig)

De COPS mogen dan wel worden ingezet in gevaarlijke situaties, ze gebruiken hun wapen pas als allerlaatste redmiddel. De FN303, een wapen dat niet-dodelijke projectielen afvuurt en enkel wordt gebruikt door de COPS in Gent, werd vorig jaar 229 keer ‘getoond’ tijdens een actie. In slechts twee van de situaties werd ook effectief met het wapen gevuurd.

De COPS zijn geen in het rond schietende cowboys, maar goed getrainde agenten die gevaarlijke situaties beredeneerd en veilig aanpakken. Daarom werden ze vorig jaar ook 7 keer ingezet om bewakingsopdrachten uit te voeren en begeleidden ze 22 keer zware gangsters van en naar de cel. Bij 54 voetbalwedstrijden en 20 manifestaties hielden ze een oogje in het zeil en grepen ze in waar nodig.

image_pdfimage_print
Share

Reacties

De erfenis van de kameraden — 2 reacties

  1. Wie was er gisteren bezig met vreemdelingen te knuffelen en na te trappen naar Vlamingen die daar niet van gediend zijn?
    Juist, een zekere gubbels (met kleine letter), hij heeft liever met turken en Marokkanen te doen dan met Vlamingen want hij kon het niet laten het Vlaams Belang na te trappen.
    Wat een zielige klootzak, die heeft definitief gedaan bij mij.

    • Nog even en die kan terug rekken gaan vullen bij Colruyt. Niet dat dat een minderwaardige job is, want ik heb veel respect voor mensen die dat zware werk doen. Maar verloochen nooit je afkomst flupke.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *