“Alleen politici hebben nog respect voor politici.”

De rest is minder enthousiast. Dat komt er van als men dweilen en arrogante onvolwassen kwallen het idee geeft dat zij de macht in handen hebben.

En weer heeft “verafstoot” zich kunnen etaleren op het NL scherm, het schaamrood staat nog op mijn wangen.
http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1321999

Ik herinner mij een ander interview met die fruitworm, zoveel miskenning van feiten en geschiedenis, zoveel als bevlogenheid vermomde gebakken lucht. Het was het gebruikelijke Verhofstadt-verhaal.
Wat was toen het verhaal. Om te beginnen is er niets aan de hand met de multiculturele maatschappij. Ze kan niet mislukt zijn, want ze is er. En ze bestaat al lang in Europa, kijk bijvoorbeeld naar Franz Kafka, een Jood die in Praag in het Duits schreef, dixit onze ex-undertaker.
Dat is simplistische onzin. Natuurlijk is het samenwonen van mensen van diverse origine van alle tijden, in en buiten Europa, getuige Alexandrië, Constantinopel, het antieke Rome, het Bagdad van Harun al-Rashid of het Istanbul van de Ottomanen.
Echter, geen van die steden/rijken was democratisch. Er was geen sprake van gelijke rechten, minderheden moesten heel erg hun plaats kennen en werden zwaar gediscrimineerd in rechte en in feite.
In al die ‘multiculturele’ steden verliep het samenleven dan ook allesbehalve vreedzaam. En als een bevolkingsgroep er het soort geweld en vernieling had gestart dat we al in Franse banlieues, Londense voorsteden en – in mindere mate – Antwerpse en Brusselse gemeentes hebben gezien, zou de keizer, koning of sultan daar snel en ongenadig korte metten mee gemaakt hebben, zonder bekommernis om mensenrechten.
Dat is de EU waar verafstoot voor staat!
En dan het voorbeeld van Kafka. Het zou toen moediger geweest zijn als vrhfstdt de tijd toen veel schrijvers in Vlaanderen nog in het Frans schreven als multicultureel voorbeeld had gegeven. Voor veel Tsjechen immers waren destijds de Duitstaligen hun ‘franskiljons’. Want de Duitse taal was de taal van de elite, van de Habsburgse overheersing over Bohemen en Moravië.
Maar dat stuk Europese geschiedenis past niet in Verhofstadts kraam, dus bestaat het niet.
De geschiedenis wegborstelen is geen uiting van visie, maar demagogie.
Geef macht aan kleine mensjes, en dan heb ik het niet over de gestalte, zonder eer en cultuur en ze ontpoppen zich als de ergste dictators of beulen, dat heeft de geschiedenis ons wel geleerd.

image_pdfimage_print
Share

Reacties zijn gesloten.