Hersenspoelende propaganda

h/t Weekblad ’t Pallieterke

Een week mediakritiek

Wil Google Trumps herverkiezing dwarsbomen? Zeker weten!

Behalve bij onze zusterpublicatie SCEPTR las u er niets over in de Vlaamse pers: uit een video gelekt door Project Veritas zou moeten blijken dat Google er alles aan wil doen om een nieuw “2016” te verhinderen. De video werd opgenomen tijdens een informeel gesprek op restaurant tussen Jen Gennai, hoofd van “Verantwoordelijke Innovatie” bij Google, en enkele jonge vrouwen waarvan zij dacht dat zij “jonge gekleurde vrouwen in tech” vertegenwoordigden. Tijdens het gesprek zegt ze niet expliciet dat Google de herverkiezing van Donald Trump wil dwarsbomen, maar refereert ze alleen maar naar “2016”. In een verklaring achteraf, als reactie op de publicatie van de video, zegt ze dat ze daarmee alleen maar buitenlandse inmenging in de verkiezingscampagne bedoelde. Vraag is echter, of Google even gebeten zou zijn om een nieuwe uitgave van “2016” te verhinderen, als zulke buitenlandse inmenging een Democratische president had opgeleverd.

Overigens, Trump is niet de enige presidentskandidaat die bij de technologiegigant slecht in de markt ligt. Tijdens het gesprek zegt Jen Gennai dat ze de Democratische kandidate Elizabeth Warren in principe wel ziet zitten – ze behoort tot de linkervleugel van de Democratische Partij, of wat dacht u? – maar dat ze wel vreselijk verkeerd geïnformeerd is. Elizabeth Warren is namelijk één van de kandidates die er openlijk voor uitkomt dat het tijd wordt om de monopolies van technologiebedrijven zoals Google, Facebook en Apple te breken, desnoods door de bedrijven onder dwang te splitsen. De opdeling van het Bell-systeem begin de jaren tachtig, waarbij een almachtige telefoonmaatschappij opgedeeld werd in kleinere regionale maatschappijen om de concurrentie te verbeteren, is daarbij dé referentie voor wie zich ergert aan de monopoliepositie van de grote technologiebedrijven. Het is duidelijk: bij Google zien ze de volgende Amerikaanse presidentsverkiezingen met een klein hartje tegemoet.

Twitter zet “foute” tweets van politici in de hoek

Afgelopen week kondigde Twitter aan dat het “foute” tweets van bekende politici in het vervolg anders zal behandelen. Tot nu toe werden tweets die indruisten tegen de regels van Twitter in principe verwijderd. Maar voor politici als Donald Trump was dat toch problematisch. Stel je voor dat Twitter inderdaad een tweet van Trump zou verwijderen, dan zou dat al snel een kleine storm kunnen opwekken, waardoor de tweet nog meer aandacht zou krijgen dan al het geval zou geweest zijn. Minder bekende politici daarentegen werden wel door Twitter aangepakt: hun tweets werden verwijderd, en hun account kon geblokkeerd tot zelfs verbannen worden.

De nieuwe aanpak van Twitter zal nu zijn dat “foute” tweets een melding zullen krijgen, die aangeeft dat de betrokken tweet tegen de regels van het platform ingaat. Gebruikers zullen dan verder kunnen klikken om de tweet alsnog te bekijken. Volgens Twitter is dit nodig, omdat het algemene publiek er belang bij heeft te kunnen nakijken wat een bekend politicus op Twitter publiceert.

We vragen ons af hoe dat in de praktijk precies zal verlopen, wanneer Trump een tweet de wereld instuurt die niet naar de zin is van Twitter. We vragen ons tevens af of een politicus zo’n tweet met een waarschuwing nog zal kunnen verwijderen, of zal het dan in het belang van het publiek zijn dat die tweet toch blijft staan? En wat als op Twitter een storm opsteekt tegen zo’n waarschuwing? Gaat Twitter dan ook zijn excuses bij zo’n tweet plaatsen, als het de waarschuwing weer intrekt? Dat worden nog interessante tijden. We kijken er al naar uit wanneer Twitter voor de eerste keer zal proberen zo’n waarschuwing uit te delen aan Donald Trump!

Britse media en Nigel Farage

Het zal de lezer wellicht niet verbazen dat niet alle Britse media tuk zijn op Nigel Farage, de leider van de Brexit Party. Toen het Britse parlementslid Jo Cox drie jaar geleden neergestoken werd door iemand met mentale problemen, was elke Brexit-voorstander meteen moreel medeverantwoordelijk voor de moord, wegens het “scheppen van een hatelijke sfeer”. Maar vandaag mogen tegenstanders van de Brexit nauwelijks verholen oproepen tot een moordaanslag op Nigel Farage, om vervolgens bijzonder verontwaardigd te reageren als Farage daar dan kritiek op uit.

Zo mocht de komiek Jo Brand begin juni op BBC Radio 4 “grappen” dat het toch een beetje onnozel is om milkshakes naar onprettige figuren te gooien als je evengoed batterijzuur kan gebruiken. Niet bepaald een onschuldige grap, dunkt ons, omdat Farage niet zo lang geleden een milkshake over zich heen heeft gekregen, en aanvallen met zuur jammer genoeg niet ongewoon zijn in het Verenigde Koninkrijk. De producers veinsden dat ze de commotie rond de uitspraak van Jo Brand niet snapten.

Eind juni was het dan de beurt aan Channel 4, waar in de komische show “Year of the Rabbit” een rechts politicus met de naam Neil Fromage tijdens een anti-immigratietoespraak in het hoofd geschoten wordt. Opnieuw: geen onschuldige grap, maar ook bij Channel 4 doen ze alsof ze zich van geen kwaad bewust zijn. Maar als dit allemaal humor moet voorstellen, vragen we ons af wanneer we op Channel 4 eens een komische scene zullen te zien krijgen waarin de linkse politicus Jonathan Torbyn neergeschoten wordt. Of is dat dan niet even “grappig”?

Zomerse verslaggeving

Tenzij u verleden week afkoeling zocht in een diepe grot, weet u dat er over het hele continent warmterecords gesneuveld zijn. Zulke warmtegolven, en zeker hittegolven, hebben in de media een vast repertoire, vooral dan in de teeveejournaals. U weet wel: een terrasje hier, een ijssalon daar, een sfeerbeeld vanop een strand aan de kust of in het binnenland, een interview met iemand die vindt dat het deze keer toch wel echt heel warm is, en als afsluiter iemand die een aanloop neemt en een “bommetje” in het zwembad doet. Makkelijk zat. Het vraagt amper moeite, en je maakt er al snel een paar minuten mee vol.

Zouden de journalisten in hun kluis een script voor die zomerse verslaggeving bewaren, dat ze elk jaar opnieuw opdiepen? Of vinden ze elk jaar onbewust opnieuw het warm water (of de warme lucht?) uit? We weten het natuurlijk niet, maar we zijn lang niet de enigen die opgemerkt hebben dat het stramien voor de verslaggeving elke zomer ongeveer hetzelfde is. Een journalist uit Eindhoven had dit ook opgemerkt, en had het zich gemakkelijk gemaakt door gewoon beelden uit het archief op te vissen. Maar dan wel gekaderd als een humoristisch stukje om de draak te steken met de verslaggeving. Een verfrissend stukje televisie, maar het zou geen kwaad kunnen als men op de nieuwsredacties eens doordenkt op dit stukje. Want de vraag is terecht: wat hebben we eigenlijk aan dat soort nieuws en de uitgebreide verslaggeving rond een beetje zomerse warmte?

Fake news: “Sommarøy wil de tijd afschaffen”

Misschien las u het in de krant of op internet onder de rubriek “ook dat nog”, enkele weken geleden: het Noord-Noorse eiland Sommarøy wou de tijd officieel afschaffen, en op die manier de eerste tijdloze gemeenschap worden. Het eiland ligt boven de poolcirkel, en midden in de winter of midden in de zomer heb je hoe dan ook geen tijdsbesef ook al kijk je uit het raam. Het zou ook betekenen dat iedereen voortaan zou kunnen werken wanneer hij wil, en zolang hij wil.

Het nieuwsje ging in sneltreinvaart de wereld rond, en dook ook in de “grote” media op. Alleen blijkt nu dat er van dat nieuws niets aan was. Dit was namelijk een pr-stunt, opgezet door het overheidsbureau “Innovatie Noorwegen”, om de aandacht te trekken op Noord-Noorwegen als vakantiedoel. Probleem is echter, dat uit de persmededeling niet af te leiden viel dat het louter om een reclamestunt ging, en dat je dus gerust kan stellen dat een Noorse overheidsdienst bewust “fake news” de wereld rondstuurde. U begrijpt dat het voor enige opschudding zorgde, zowel bij de Noorse pers als in politieke kringen in Oslo. De Scandinavische vliegtuigmaatschappij SAS zei alvast als reactie meteen alle samenwerking met Innovatie Noorwegen op.

We denken niet dat veel mensen ernstige schade opgelopen hebben als gevolg van dat valse nieuwsbericht, maar het toont wel aan dat reclamejongens en -meisjes in al hun creativiteit al eens danig over de schreef durven te gaan.

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Hersenspoelende propaganda — 5 reacties

 1. Zo is dat Walter.

  Toen Jefferson Nimmitz een bruggetje naar het Nageltjes artikel “5 redenen om bang te zijn voor de EU” op facebook plaatste werd de link zelf niet verwijderd maar werden de beheerders van de besloten groep op facebook wel geïntimideerd door een melding dat het bruggetje niet in overeenstemming was met de community richtlijnen van facebook.

  Lucky9 en Antoine Griffon werden door de echte fascisten en anti-blanke racisten al meermaals gebannen op FB.

  Vooral teksten die kritisch zijn voor de massa-immigratie, de sluipende islamisering van het Westen en de ondemocratische EUSSR liggen blijkbaar erg gevoelig bij Zückerberg, Merkel en Macron.

  Het is een kwestie van tijd dat, bij gelijke omstandigheden, onze rechtse medestanders hun FB-account alleen nog gaan gebruiken om te melden dat ze actief zijn geworden op een ander sociaal medium.

 2. In april 2014 werd ik actief op Twitter en heb verleden jaar begin oktober mijn account daar stopgezet.
  Twitter leek wel een riool voor linkse vuilspuiterij te worden.
  Ik heb een account aangemaakt op Facebook eind oktober verleden jaar, dit om een belofte na te komen die ik deed.
  Ik zie op Facebook identiek hetzelfde gebeuren als destijds bij Twitter.
  Aangezien hier bij Nageltjes mijn politieke voorkeur wel genoegzaam bekend zal zijn, zal het jullie ook niet verwonderen dat meerdere keren “bijlagen niet beschikbaar” onder mijn toegevoegde tekst van krantenartikels verscheen.
  Dus die werden gewoon door FB verwijderd.
  Het begint duidelijk te worden dat voor de rechtse politici het een moeilijke zaak begint te worden op FB, alsook voor rechtse sympathisanten.
  Daarom heb ik op het nieuwe sociale netwerk MeWe reeds als backup een account aangemaakt.
  Veel beweging is daar nog niet, het werkt iets anders als FB, maar voor wie met een computer overweg kan (en ik ben een computer analfabeet) is het zeker geen probleem.
  Jammer is dat onze rechtse medestanders moeilijk te overhalen zijn een account aan te maken. Net als Vlaams Belang politici.
  Men gaat er nog van uit dat het wel zal loslopen op FB.
  Met mijn slecht karakter ben ik jammer genoeg een andere mening toegedaan
  Bij deze een warme oproep om toch eens te gaan kijken op Mewe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *