De schimmige link tussen VOKA en ROULARTA

Of hoe De Vlaamse regering via VOKA met overheidsgeld van U en mij personeelsleden van Roularta betaalt.

Zo. Op zondag 6 oktober 2019 gaat de VOKA Open Bedrijvendag weer door. Dit initiatief – het bedrijfsleven dat de deuren opent voor het publiek – kan op zich geen kwaad. Boekhoudingen openen is iets anders, maar gewoon Jan met de Pet laten zien hoe hun lievelingswafeltjes, condooms, oorstopjes, hoestsiroop, boorapparaten, muesli en pampers gemaakt worden, leuk.

Organisator hiervan is VOKA. U weet wel, de zelfverklaarde heraut van het vrije ondernemerschap, het clubje dat geregeld straffe praat uitslaat. Eén van de dada’s van deze organisatie is de ingewikkeldheid van de overheid (overheden) aanklagen. Gelijk hebben ze. Wel een beetje jammer dat ze zelf een voorbeeld zijn van ingewikkeldheid.

Kwisvraagje: hoeveel VOKA’s zijn er?

Antwoord – met dank aan de balanscentrale van de Nationale Bank – : zestien! Euh … waarom daar niet een beetje helderheid in brengen door het zootje te fusioneren? Het verhaal van de splinter en de balk….Of wacht eens even, zijn dat allemaal misschien baroniën? Zou best kunnen, want achter elke VOKA staat er een aparte vzw, zo bestaat er het mysterieuze Voka Project Services, een vehikel zonder personeel waar kennelijk een paar miljoen euro binnen- en buiten gaat. Vanwaar die komen? De Sint? Zwarte Piet? Wilt u dat echt weten? Sta me toe, achtenswaardige lezer, om u even het financiële reilen en zeilen van de VOKA’s toe te lichten.

De twee voornaamste bronnen van inkomsten zijn? NEEN, niet de bijdragen van de leden, zo veel zijn dat er overigens niet. Ooit iemand een ledenlijst gezien, een officiële telling? De meeste bedrijven zijn niet eens lid van VOKA, ze zijn lid van specifieke, efficiënte beroepsverenigingen zoals Essenscia, Agoria, Kamers van Bouwnijverheid, …. De belangrijkste inkomsten komen van Vadertje Staat en Moeder Vlaanderen. Vadertje Staat omdat die aan VOKA het MONOPOLIE (tiens, zijn bedrijven niet tegen monopolies?) heeft gegeven van de certificaten van oorsprong, een simpel documentje nodig voor de export, een papiertje waar een exporterend bedrijf telkens (!) flink voor moet dokken.

En Moeder Vlaanderen omdat de Vlaamse Overheid (minister Muyters kwam van VOKA,…) stelselmatig ieder “VOKA Project” zwaar subsidieert, of met eigen gelden (Hermes Fonds, VLAIO) of met Europese centjes (EFRO projecten). Let er maar eens op, hoe dikwijls het logo van VLAIO op een “actie van VOKA” staat. Het Plato-project bijvoorbeeld, daar krijgen ze jaarlijks één miljoen euro voor…. terwijl de deelnemers zelf ook nog eens moeten betalen.

Ongeveer 60 % van de middelen van VOKA komen van de Vlaamse Overheid. Net zoals de vakbonden wordt VOKA door U en mij gespijzigd. Terzijde, heeft U VOKA ooit de financiering van de vakbonden met belastingsgeld horen aanklagen? Natuurlijk niet. Stroper valt stroper nooit aan. Dief steunt dief. Eigen volk eerst (bis).

En nu een primeur

VOKA Open bedrijvendag krijgt jaarlijks 250.000 euro van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen. De peuters van UNIZO krijgen hetzelfde bedrag voor hun “Dag van de Klant”. Wat nog straffer is: deelnemende bedrijven worden in het ongewisse gelaten over deze vette steun voor VOKA, en moeten … zelf betalen voor hun deelname! Een bedrag dat voor een KMO’tje snel tot enkele duizenden euro’s oploopt.

U kan dit HIER* nazien. En daar leest u ook dat u verplicht bent met een privé-bedrijf samen te werken voor de marketing, een Roeselaars bedrijf – Studio Aperi Negotium, waar VOKA baas Hans Maertens in de Raad van Bestuur zit. Eigen Volk Eerst (tres). Benieuwd hoe de VOKA baronnen tot deze keuze gekomen zijn. Via een aanbesteding?

Roularta

Er is – in cauda venenum – nog een link tussen dit door de overheid en bedrijven betaalde project en Roularta. Open bedrijvendag zoekt een medewerker. En wat lezen we in hun vacature? Die op de VOKA-Openbedrijvendag-website** staat?  “Bezit je die commerciële feeling om klanten te overtuigen en te binden aan Roularta? We zijn op zoek naar een internal sales medewerker voor ‘Voka Open Bedrijvendag’ te Gent.”

Anders gesteld, de belastingbetaler betaalt VOKA (dankzij Muyters), en VOKA neemt iemand (die met deze centjes betaald wordt) aan … die “klanten moet binden aan ROULARTA”, … Roularta, een privé-bedrijf waar grote baas van VOKA, Hans Maertens nog gewerkt heeft. Dient daar overheidsgeld voor? Uw geld? Werken alle zes de VOKA-medewerkers van dit “Open bedrijvendag-team” … voor ROULARTA?

Mocht u twijfelen, onder het ‘aanbod’ in de vacature staat dat de nieuwe medewerker kortingen kan krijgen op “tal van …. onze (!!!) sterke mediamerken.” En als je op ‘mediamerken’ doorklikt, kom je op de … producten van Roularta.

Is Hans Maertens corrupt, of lijkt het alleen maar zo? Slikken onze bonafide ondernemers dit?

Nawoord: Uiteraard zijn bedrijven niet dom. Hommage aan Elixir d’Anvers, de bekende Antwerpse drankproducent, die de stroperij van VOKA spuugzat is en op de Open Bedrijvendag … gewoon een Opendeurdag houdt. Goed gevonden ! Allen daarhéén !

Bronnen:
* https://www.openbedrijvendag.be/bedrijven/algemene-voorwaarden
** https://www.flexmail.eu/m-7393e97562b2d6fd771998aca7d62d18829d16577bc543d4

h/t ’t Scheldt

N.v.d.r.: Vlaamse ondernemers zijn deze oplichting méér dan beu! Wanneer gaat U, excellentie Jan Hesp, paal en perk stellen aan deze wanpraktijken?

image_pdfimage_print
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *