De staatsschuld, stupid !

Ik heb in deze rubriek al meer dan
eens mijn beklag gemaakt over het feit dat werkgeversorganisaties zoals
het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) en het Vlaamse VOKA (de
opvolger van het Vlaams Economisch Verbond en de Kamers van Koophandel)
zich teveel bemoeien met de politiek. Nu was het weer de beurt aan die
laatste om de Vlaamse partijen aan te sporen werk te maken van de
vorming van een nieuwe federale regering.

Ten eerste vind ik dat ze daar niets mee te maken hebben. Ten tweede moeten zij zich niet richten tot de Vlaamse, maar tot de francofone partijen. De uitspraken van Ecolo kopstuk Nollet en van PS-sujetten zoals Magnette, Crucke en Demotte dat ze weigeren samen in één regering te stappen met Vlaanderens grootste partij, hebben slechts één doel en dat is de Vlaamse meerderheid uit elkaar te spelen en hun eigen Sinterklaasprogramma uit te voeren, waardoor de Belgische staatsschuld nóg groter zal worden, staatsschuld die dan wel voor 90% door Vlaanderen mag betaald worden.

De Belgische staatsschuld is nu al de grootste in Europa, na die van Griekenland en Italië. Het is een van de 4 hoofdpunten die federaal zouden blijven (de andere zijn Defensie, Veiligheid en Buitenlandse Zaken), maar men kan zich nu al afvragen of men die schuld niet beter meteen afrekent bij een eventueel confederaal akkoord, om dan op federaal vlak opnieuw te beginnen met een schone lei.

De Belgische en Vlaamse werkgeversorganisaties zouden zich beter daarmee bezig houden dan zich zorgen te maken over een federale regeringsvorming die voor de vierde keer met haken en ogen aan elkaar hangt en die meer weg heeft van een politieke afrekening.

h/t Guvaal