Corona: Er is ook goed nieuws.

Geneesmiddelen en vaccins tegen het coronavirus. Een stand van zaken volgens De Tijd.

Het Franse Sanofi laat woensdag weten dat het bereid is de Franse autoriteiten miljoenen dosissen van het anti-malaria-medicijn Plaquenil aan te bieden, meldt persagentschap AFP. Daarmee kunnen mogelijk 300.000 patiënten met het coronavirus behandeld worden.

Uit data van professor Didier Raoult, directeur van het Institut Hospitalo-Universitaire van Marseille, bleek het virus verdwenen te zijn bij drie kwart van de 24 geteste patiënten zes dagen nadat ze gestart waren met Plaquenil.

De Franse autoriteiten bestempelen de beperkte resultaten als ‘beloftevol’, maar benadrukken dat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat de behandeling aanslaat. Ze zullen nu een klinische test laten uitvoeren bij een grotere groep patiënten, door een ander team dan dat van professor Raoult.

N.v.d.r.: In China werd Plaquenil in hospitalen met succes gebruikt om de epidemie in te dijken. Maar blijkbaar mogen we dat in Europa niet weten.

Antilichamencocktail

Het Amerikaanse biotechbedrijf Regeneron meldt dinsdag dat het honderden antilichamen identificeerde – van muizen en van mensen die al hersteld zijn van de longziekte Covid-19 – die het coronavirus zouden kunnen neutraliseren.

Concreet wil het bedrijf over een maand beginnen met de grootschalige productie van een antilichamencocktail als therapie voor zieke mensen en mikt het erop in ‘het begin van de zomer’ met klinische testen te starten. 

Malaria, ebola, hiv

Specifieke medicijnen tegen het coronavirus zijn er nog niet, maar volgens experts kunnen artsen bij patiënten met een ernstige longontsteking wel al drie bestaande producten toedienen die werden ontwikkeld als remedie tegen ziekten en virussen, zoals malaria (chloroquine), ebola (remdesivir) en hiv (lopinavir/ritonavir).

Chloroquine kwam decennia geleden op de markt ter bestrijding van malaria. In 2004 ontdekte viroloog Marc van Ranst (KU Leuven) dat dat medicijn in menselijke cellen de groei van het SARS-virus kan afremmen. Dat is een ander type coronavirus dat in 2003 een epidemie veroorzaakte.

Chinese onderzoekers van het Wuhan Instituut voor Virologie pikten dat op. Eind januari stelden ze bij experimenten op cellen vast dat chloroquine ook de groei van het coronavirus kan remmen. Diverse Chinese farmabedrijven lieten weten dat ze de productie ervan zouden opvoeren. Hoe de antivirale werking van chloroquine in elkaar steekt, is nog niet helemaal duidelijk.

Gilead

In China begonnen ook volop studies rond remdesivir, eigendom van de Amerikaanse farmareus Gilead. Oorspronkelijk was die experimentele virusremmer ontwikkeld als ebolamedicijn, maar hij bleek niet effectief. De hoop is dat remdesivir het coronavirus wel kan aanpakken, zoals onlangs bleek uit de celproeven.

Pas eind april wordt duidelijk of het helpt. Gilead maakt dan de eerste resultaten bekend van de experimentele behandelingen in Chinese en Amerikaanse ziekenhuizen.

Antistoffen

Tegelijkertijd is de grote uitdaging te voorkomen dat mensen ziek worden door het coronavirus. En dat kan alleen via een vaccin, waardoor mensen al antistoffen hebben voordat ze ermee in aanraking komen. Over de hele wereld wordt daar jacht op gemaakt.  

Dinsdag raakte bekend dat de Amerikaanse farmareus Pfizer een deal sloot met het Duitse BioNTech om samen een vaccin te proberen ontwikkelen. Ze mikken op een kandidaat-vaccin dat vanaf eind april op mensen kan worden getest. Beide partijen kennen elkaar goed, want ze werken al sinds 2018 samen rond de ontwikkeling van griepvaccins.

De Russische autoriteiten lieten dinsdag dan weer weten dat ze gestart zijn met de dierentesten van een kandidaat-vaccin.

Eerste klinische testen

Maandag al bood de Europese Commissie de Duitse vaccinontwikkelaar CureVac 80 miljoen euro om de ontwikkeling en productie van een vaccin in Europa op te drijven.

Ook dinsdag raakte bekend dat een eerste vrijwilliger in de Verenigde Staten al een ander potentieel vaccin toegediend kreeg van het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna. In totaal zal het bij 45 gezonde vrijwilligers worden ingespoten. In de fase 1-test wordt nagegaan of het vaccin veilig is en of het een immuuunreactie oproept om te beschermen tegen het virus. 

Moderna zette een vaccin op punt op basis van mRNA, of messenger-RNA, een soort genetische code die lichaamscellen duidelijk maakt welke eiwitten te produceren om zich te wapenen tegen het virus. Naar schatting is het nog 12 à 18 maanden wachten op de commercialisering.

Ook andere farma- en biotechbedrijven stapten al in de vaccinrace, zoals Johnson & Johnson, Sanofi en het Amerikaanse biotechbedrijf Inovio, dat aankondigde volgende maand met klinische testen in de VS te starten.

Leuven en Gent 

In België sleutelt het Leuvense Rega Instituut, onder leiding van viroloog Johan Neyts, aan een coronavaccin, dat al getest wordt op muizen. Volgende week komt hij met een update over de vorderingen.

En in Gent start het team van Xavier Saelens (UGent) naar eigen zeggen ‘de komende dagen’, in samenwerking met datzelfde Rega Instituut, met in-vitrotesten op het coronavirus van zijn potentiële antivirale middel.

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Corona: Er is ook goed nieuws. — 3 reacties

  1. Pingback: Opgepast DICTATUUR! | Nageltjes

  2. Blijkbaar komt er stilaan een beetje vooruitgang in de zoektocht naar een afdoend vaccin. Eerste testen op mensen worden voorzien tegen november dit jaar. Voor het brede publiek blijft het wachten tot in 2021. Hopelijk klopt het.

    https://www.defenseone.com/technology/2020/03/breaking-weve-got-vaccine-says-pentagon-funded-company/163739/

    https://www.news.com.au/lifestyle/health/health-problems/coronavirus-vaccine-canadian-company-claims-to-have-found-a-cure-and-could-do-human-tests-in-weeks/news-story/8652a2d98759d609cf8e73e07d7058fc

    • Er is helemaal geen vaccin nodig!!! Nutteloos, véél te laat en uiterst verdacht. Wat nodig was en ook blijft zijn geneesmiddelen. En die waren er en die zijn er. A1lleen mochten we dat van de oligarchen en politieke elites niet weten! Waarom?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *