Vaarwel maestro, maar de wereld zal je blijven herinneren.

Vandaag was er droevig nieuws. Voor mij althans, en wellicht voor vele anderen. Ik doe niet aan idolatrie, maar voor Ennio Morricone had ik een boon. Zowat heel mijn leven was hij present of dook hij er in op. Ik bezocht enkele van zijn concerten, en het laatste nog in het Sportpaleis in Antwerpen.

Hij bleef tot op hoge leeftijd creatief, vernieuwend, energiek en inspirerend. Hij was voor mij de maestro van de vorbije 7 decennia, en zal zo ook de geschiedenis ingaan zoals groten dat doen, en lang nadat de muziek van twerkende negerinnen en diegenen die zich deze cultuur als blanken hebben toegeëigend (wat trouwens vandaag als racistisch wordt beoordeeld), tot die van de Kreuners of Arno zullen zijn uitgespuwd , uitgelachen en vergeten.

Ennio Morricone, ik denk dat ik al zijn muziek beluisterde, was iemand die zich niet liet verleiden door Hollywood en de kitsch, die niet het leven wilde leiden van de eeuwig aandacht schreeuwende oppervlakkige domme vedette of socialite, maar zijn Italië, Rome, de echte cultuurstad waar die fake glitter Disneystad nooit aan zal kunnen tippen.

Ook bij mij groeide er nooit op mijn hoofd een haar dat er zou aan gedacht hebben of wensen daar te leven.

Ja, ik ga die man missen. Met hem een deel van mijn jonge leven. Alles wordt nostalgie met het toenemen der jaren.

Met het ouder worden stelt men op een bepaald moment vast dat men meer dode mensen kent dan nog levende.

Menig blogger zal als eerbetoon een bekend nummer van hem op het internet plaatsen, zoals uit ‘Once upon a time in the west’ of ‘The good the bad and the ugly’

Ik koos voor Malena: melancholie, schoonheid, onschuldige oprechte prille liefde, jaloezie, haat, lelijkheid en nostalgie, verweven in een film met zijn muziek. (Daar kunnen ze in Californië een puntje aan zuigen . )

En daarin niet te vergeten de wondermooie Monica Bellucci die door de film flaneert alleen daar echt leek thuis te horen en te wonen, net zoals haar jeugdige aanbidder, die wellicht nooit deze rol zal kunnen evenaren.

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Vaarwel maestro, maar de wereld zal je blijven herinneren. — 1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *