De “federale” overbevolking

De regering Decroo gaat een stuk duurder uitvallen dan die van Michel, waarop men al zoveel kritiek had (en heeft). Ze telt één minister en één staatssecretaris meer en heeft zeven vicepresidenten, die elk een dubbel kabinet hebben. In totaal zullen de ‘CROOaten’ 828 kabinetsmedewerkers hebben, t.o.v. ‘slechts’ 769 in de Zweedse coalitie. E.e.a. maakt dat de meerkosten liefst 17 miljoen euro bedragen en dat gebeurt dan in Coronatijden waar men al zoveel extra geld moet uitgeven aan nuttigere dingen.

Wat die vicepremiers betreft, is er nog iets dat niet klopt. Normaal zou elke partij er één krijgen, maar Groen/Ecolo, die nog altijd in één Kamerfractie samenwerken als één nationale partij – PvdA en PTG doen dat ook – krijgen er elk één, wat niet zou mogen. In de Grondwet is trouwens nergens sprake van vicepremiers.

Tenslotte klopt het hele Belgische systeem al lang niet meer. De Kamer- en Senaatszetels worden nl niet verdeeld volgens het aantal kiesgerechtigden, maar volgens de bevolkingsaantallen. Mocht men dit andersom doen- wat veel logischer en rechtvaardiger zou zijn – dan zouden de Vlaamse partijen zes zetels meer krijgen en de francofonen zeven minder.

En zelfs daar houdt het niet bij op. Zelfs binnen de regering van Crootje is er iets dat niet klopt. Want mét de EU-functies van Reynders en Michel (beiden MR), die normaal dienen meegerekend te worden bij het verdelen van de federale portefeuilles, worden 13 functies ingevuld door Franstaligen t.o.v. slechts 11 voor Vlamingen.

Kortom, men kan deze Paarsgroen+ regering, met één grote en zes dwergpartijen, moeilijk democratisch noemen. Dat terwijl de twee grootste partijen worden uitgesloten. Iets wat in een normale democratie nergens zou gebeuren.

‘Only in Belgium’.

Denk!

image_pdfimage_print
Share

Reacties

De “federale” overbevolking — 2 reacties

  1. “Only in belgium” Tsja, wat kan je anders verwachten van een staatsgreep (nummer2) regering???….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *