De Saoedi’s deugen niet, integendeel.

De Saoedi’s hebben getracht Poetin om te kopen en ‘bedreigden’ hem inzake Syrië.
Saoedi-Arabië heeft heimelijk geprobeerd om Rusland een “niet af te slagen” overeenkomst aan te bieden om de mondiale olie-markt te (blijven) controleren en tegelijk de Russische gascontracten veilig te stellen, indien het kremlin zou instemmen het regime van Assad te laten vallen.

Russia's President Putin and Secretary General of Saudi Arabia's National Security Council Prince Bandar Bin Sultan meet in Moscow

De onthullingen komen te midden van hoge spanningen in het Midden-Oosten, terwijl Amerikaanse, Britse en Franse oorlogsschepen klaar liggen voor raketaanvallen op Syrië te lanceren. Iran heeft gedreigd in voorkomend geval weerwraak te zullen nemen.

Strategische kriebels duwde de Brent-olie de vijf afgelopen maanden omhoog tot “112 dollar per vat. Wij zijn slechts een incident verwijderd van een ernstige olie piek. De markt is een stuk strenger dan de mensen denken” schreef Chris Skrebowski, redacteur van Petroleum Review.

Gelekte verslagen over een vergadering met gesloten deuren tussen de Russische president Vladimir Poetin en Saoedische prins Bandar bin Sultan, werpen een buitengewoon licht op de keiharde realpolitik van beide kanten. Prins Bandar, hoofd van de Saoedische inlichtingendienst, confronteerde naar verluidt het Kremlin met een mix van prikkels en bedreigingen in een poging om de impasse met Syrië naar zijn (soenitische) hand te zetten.

“Laten we eens kijken hoe we samen een verenigd Russisch-Saoedische strategie kunnen ontwerpen over het onderwerp olie. Doel is overeenstemming te bereiken over de prijs van olie en de productie hoeveelheden die de prijs stabiel houden in de wereldwijde olie- markten” zei hij tijdens de vier – uur durende vergadering met de heer Poetin. Ze ontmoetten elkaar drie weken geleden in de datsja van de heer Poetin buiten Moskou.

“We begrijpen Ruslands grote belangstelling voor de olie en gas in de Middellandse Zee van Israël tot Cyprus. En we begrijpen het belang van de Russische gaspijpleiding naar Europa. We zijn niet geïnteresseerd daarmee te concurreren. We kunnen samenwerken op dit gebied” zei hij, aanspraak makend te spreken met de volledige steun van de VS.

De gesprekken lijken een alliantie tussen de OPEC-kartel en Rusland aan te bieden, die samen meer dan 40 miljoen vaten olie per dag kunnen produceren, 45 % van de mondiale productie. Een dergelijke stap zou het strategische landschap veranderen.

De details van de gesprekken werden eerst gelekt naar de Russische pers. Een meer gedetailleerde versie is sindsdien verschenen in de Arabische Libanese krant As-Safir, die banden heeft met Hezbollah en vijandig staat tegenover de Saoedi’s.

Wij waarborgen de bescherming van de Russische marinebasis in Syrië als het Assad-regime is omver geworpen, zei prins Bandar volgens As-Safir, maar hij zinspeelde ook op Tsjetsjeense terreur aanslagen tijdens de Olympische Winterspelen van Rusland in Sotsji, àls er géén akkoord zijn zijn…

“Ik kan u een garantie bieden voor de Olympische Winterspelen te beschermen volgend jaar. De Tsjetsjeense groepen die een bedreiging vormen voor de veiligheid van de spelen worden door ons gecontroleerd“, zou hij gezegd hebben.

Prins Bandar ging zélfs vèrder met te zeggen dat de Tsjetsjenen in Syrië een instrument waren dat kan worden in- of uitgeschakeld. “Deze groepen maken ons niet bang. We gebruiken ze open en bloot voor de ogen van het Syrische regime, maar ze zullen geen rol in de politieke toekomst van Syrië spelen.”

President Poetin is al lang aan het duwen voor een globaal gas-kartel, stellend dat de ‘Verklaring van Moskou” vorige maand “de leveranciers wil verdedigen en weerstand bieden tegen oneerlijke druk “. Dit zou echter betekenen dat het de Gas Exporterende Landen Forum (GECF), zou worden herleid tot een praatclub.

Mijnheer Skrebowski zei dat het onduidelijk is wat de Saoedi’s werkelijk aan de Russen kunnen bieden inzake gas, buiten het limiteren van de gasleveringen door Qatar en anderen, teneinde de productie van vloeibaar aardgas (LGN) te reduceren”. De Qatari zijn niet van plan om Saoedische bevelen op te volgen,” zei hij.

Saoedi-Arabië kan de olieprijzen doen stijgen door zijn eigen aanbod te beperken. Dit zou een steun in de rug zijn voor Rusland, die zich in de buurt van een recessie bevindt en zich baseert op een olieprijs in de buurt van 100 $ om haar begroting te financieren.

Maar het zou een gevaarlijke strategie voor de Saoedi’s zijn om de prijzen op te drijven tot een niveau dat het broos wereldwijd economisch herstel bedreigt.
Voorraden van ruwe olie zijn in de VS hebben al dit jaar al sterk gedaald. Goldman Sachs zei dat het “surplus kussen ” in de wereldwijde voorraden opgebouwd sinds 2008 volledig geëlimineerd is.

Dhr. Skrebowski zei dat het probleem is om een bondgenootschap van belangrijke leverancier-staten samen te stellen. “Libië vormt zich om tot een heerschappij van oorlogvoerende stamhoofden.
Nigeria glijdt af naar een bandieten-staat met een gestaag verlies aan vermogen om te produceren. En Irak gaat terug tot de soort van de soennitische – sjiitische burgeroorlog waarvan we in 2006-2007 getuige waren”, zei hij .

De Poetin – Bandar bijeenkomst verliep stormachtig, vol met waarschuwingen over een ‘dramatische wending ‘ in Syrië. Poetin was onbewogen door de Saoedische aanbod, niettegenstaande de westerse druk sindsdien geëscaleerd is. “Onze houding tegenover Assad zal nooit veranderen. We geloven dat het Syrische regime het best geplaatst is om te spreken namens de Syrische volk, en niet die lever-eters” zei hij verwijzend naar beeldmateriaal dat jihadistische rebellen toont terwijl ze het hart en de lever van een Syrische soldaat aan het eten zijn.

Prins Bandar op zijn beurt waarschuwde dat er geen “ontsnappen aan de militaire optie ” mogelijk is als Rusland de olijftak weigert. Gebeurtenissen worden ontvouwen precies zoals hij voorspelt.

h/t Ambrose Evans-Pritchard = de Internationale Financiële redacteur van de London Telegraph.
Bron : http://www.tothepointnews.com/ dinsdag, 27 Augustus 2013

Dit alles is vandaag uiteraard a posteriori en dus achterhaald nieuws omdat Obama zijn islamitische staart en soennitische angel inmiddels ingetrokken heeft. Voor hetzelfde geld kon hij al als oorlogsmisdadiger de geschiedenis ingegaan zijn. Maar wat niet is, kan nog komen. Dat is een tweede reden waarom Nageltjes dit door de Belgische media geheim gehouden nieuws toch bekend maakt.

Neem geen énkel risico en stem VB!

image_pdfimage_print
Share

Reacties

De Saoedi’s deugen niet, integendeel. — 3 reacties

 1. … “een “niet af te slagen” overeenkoms…
  Hmmm… mag het misschien ook een overeenkomst zijn die niet af te SLAAN is? Tenzij het hier een examen betreft waarin men moet slagen, dat is iets anders natuurlijk.

 2. Alles maar dan ook alles wat met die barbaarse smeerlapperij ‘islam’ te maken heeft deugd niet, punt.

 3. Neem geen énkel risico en stem VB! Wil daar het één en ander aan toevoegen want …

  Wie anders stemt dan dit advies is TEGEN : onafhankelijk Vlaanderen
  Is VOOR eurabia en daar timmeren alle partijen aan (ook de BENDE van de wever bart en zijn kornuiten)
  Is VOOR multikul (ook de BENDE van de wever bart en zijn kornuiten)
  Is VOOR MEER “immigratie” (ook de BENDE van de wever bart en zijn kornuiten)
  Is VOOR meer asieltoeristen want ze zijn een “verrijking”, klopt in de misdaadstatistieken (ook de BENDE van de wever bart en zijn kornuiten)
  Is VOOR waar wij Rechtsen én islamofoben tegen zijn omdat ALLE partijen behalve DE partij TEGEN een welvarend Vlaanderen zijn en in deze is de achterbakse foefelaar én LEUGENAAR (hierin steekt hij zelfs guy verhofstadt naar de kroon) de wever bart duidelijk : GEEN ONAFHANKELIJK Vlaanderen voor hem en zijn handlangers maar een blijvende aansluiting bij de walen dus meer pelgie.
  Sluit af met het volgende : wie als (zelfverklaarde) Vlaming vanuit een machtspositie met walen onderhandelt in hun taal is FOUT, wie een waal de eerste ministerpost GEEFT is FOUT, wie zijn machtspositie opgeeft omdat hij bang wordt is FOUT en nog zo’n 1001 en één reden waarom ik die de wever bart haat als de pest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *