Dialoog met onze eigen correspondent op de Filipijnen

Gisteren had ik nog een korte dialoog via de babbeldoos van Facebook met een vriend die de Nageltjes zich nog wel herinneren of kennen zelfs. De schoonbroer van Ray, Willy De Rijck, en dus de broer van Gerda. (hij gaf me op mijn vraag toestemming onze correspondentie te publiceren)

filismossers

Willy, een econoom/ondernemer, woont namelijk al 25 jaar op de Filipijnen. Ik vroeg me af hoe het met hem ging na de doortocht van de tyfoon, en wat de impact van dit natuurgeweld op het land is. Tja, we hebben dus onze eigen informatiebronnen aangeboord, omdat we die van het regime en de bedelende NGO’s niet vertrouwen.  Dat wantrouwen is meer dan terecht zo blijkt.

Ziehier de dialoog:

“Willy, jij woont toch nog steeds in Dasmarinas op de Filipijnen, waarschijnlijk ver genoeg van de plaats van de ramp? Wat denk je gaat deze ramp betekenen voor het land ? Realiseert men zich dat een kleinere bevolking een beter leven kan geboden worden dan een grote die in sloppen moeten leven? Of volgt de overwegend katholieke bevolking de richtlijnen van het Vaticaan en de wil van de penis? (Antoine)”

“Hallo, Deze ramp op zowat 600 km van Manilla heeft weinig of totaal geen invloed op het land. Hier gaat alles zijn gewone gang alsof er niets gebeurd is. De internationale hulporganisaties zullen het zaakje wel oplossen en enkele rijke Filipino’s zullen nog veel rijker worden (de burgemeester van Taclaban is de neef van Imelda Marcos corrupt tot en met) Integendeel probeert de regering het aantal slachtoffers te minimaliseren om de toeristen niet af te schrikken. Komt daarenboven dat wij reeds vorige week dinsdag perfect wisten wat op ons afkwam. Dit was de 25 ste tyfoon dit jaar. Zoals geadviseerd zorgen wij voor I week eten in huis, vullen waterbussen omdat de elektriciteit altijd kan uitvallen en snoeien de bomen in de tuin extra kort. Alhoewel men wist waar het oog van de storm aan land zou komen en dat de wind enorme watermassa’s zou opjagen werd er voor het betrokken gebied slechts een evacuatie advies gegeven. Het merendeel van de huizen bestaat uit 4 houten palen, golfplaten dak en versleten autobanden erop om wegvliegen te beletten. Om nu op Uw eigenlijke vraag te antwoorden. Men probeert al meer dan 10 jaar een wet erdoor te krijgen welke “familieplanning” voorlichting op school verplicht zou maken. Onder druk van het Vaticaan lukt dat zelfs niet. Toen ik 25 jaar geleden voor het eerst in de Filipijnen kwam waren er 40.000.000 inwoners en stond het land qua ontwikkeling gelijk met Maleisië, Vietnam en Thailand. Nu zijn er bijna 100.000.000. Alhoewel de vorige president erin geslaagd is 1 miljoen arbeidsplaatsen per jaar te creëren is dit dweilen met de kraan open als men weet dat er elk jaar meer dan 1,5 miljoen schoolverlaters zijn. 25 jaar geleden was het land een belangrijke rijstexporteur.

Japanners kwamen hier aan de universiteit studeren (gerund door de Scheutisten) en het zijn de Filipino’s die Thailand geleerd hebben hoe rijst moest geplant en geoogst worden. Vandaag is het land de grootste rijst importeur van de wereld en kan de bevolking enkel overleven omdat meer dan 30 % van hun inkomsten geleverd worden door “overseas workers” Filipino’s die in het buitenland in soms mensonterende omstandigheden werken. Ik woon hier met mijn vrouw en wij hebben hier geen kinderen hetgeen in de ogen van de Filipino’s bijna zonde is. Wekelijks krijg ik minstens 1 aanbod van iemand die per ongeluk zwanger is geraakt, de bevalling niet kan betalen en of wij mits betaling van de kosten het kind niet willen hebben. Hier geldt nog altijd de regel; kinderen zijn mijn verzekeringspolis om er zeker van te zijn dat er voor mij wanneer ik oud ben zal gezorgd worden. Dus hoe meer hoe beter. Als men het mij vraagt is er maar 1 enkele reden voor de klimaatverandering en dat is de overbevolking van onze planeet. De ontwikkelingshulp van het westen is totaal fout. De regel zou moeten zijn; een land dat zijn eigen bevolking niet kan voeden en verzorgen zoals het hoort kan enkel aanspraak maken op tijdelijke hulp op voorwaarde dat de aangroei van de bevolking stopt en op een peil gebracht wordt dat het land aankan. Ik ben het niet dikwijls met China eens maar wat hun gezinspolitiek betreft kan ik hun perfect volgen. Groetjes vanuit de Filipijnen aan Vlaanderen.”(Willy)

 • “Wel Willy, ik ben het helemaal met je eens. De situatie op de Filipijnen is dus nog zeer veel slechter dan ik vermoedde. Het is gewoon schokkend. Helaas vermogen wij met ons kleine groepje dat leeft met onze zintuigen open, (en onze grote mond) niet om iets te veranderen. Het lukt ons Vlamingen niet eens in ons eigen kleine gebied. Toch houden we vol met de moed der wanhoop met het schrijven en praten. Helaas gaan de verstandige mensen zichzelf uitroeien doordat zij geen of weinig kinderen hebben. Gelukkig kan onze generatie zeggen dat ons leven goed was, maar dat stemt ons met het zicht op de toekomst nog niet gelukkig. Het lijkt me interessant om je antwoord omtrent de sociaal economische omstandigheden in een artikeltje te gieten op Nageltjes. De mensen worden hier eenzijdig gebrainwashed en hebben een mening gebaseerd op ngo- en regimezender informatie. (Antoine)
  Tot slot stuurde hij me nog een link naar een artikel dat nog maar eens aantoont dat regimepolitici ginds (zoals hier) alles gebruiken om munt uit te slaan. Het verscheen op de website “Clint”. Aangezien het niet meer opvraagbaar was via de link,  toen ik dit publiceerde op Nageltjes,  plak ik het, gelukkig eerder gecopieërde artikel, integraal hieronder. Hieruit blijkt nog maar eens: de miserie helpt de corrupte politici. Ik kan het niet helpen om (nog maar eens een parallel te trekken met de situatie hier, waar de PS (en ook de SPA) zich handhaaft dank zij armoede, werkloosheid en miserie, en import van armoede en miserie. Zonder die elementen zouden ze er niet zijn.”

  Daarom kwam de hulpverlening op de Filipijnen zo traag op gang

  14/11/2013 15:03

  Mensen verhongeren, huizen vergaan, maar een inhalige politieker zal altijd blijven bestaan.

  Enkele dagen geleden trok de tyfoon Haiyan over de Filipijnen. Ieder jaar rond deze periode wordt de eilandengroep geteisterd door stormweer, maar Haiyan was uitzonderlijk. De zwaarste tyfoon die ooit aan land kwam sinds mensenheugenis en de schade is dan ook niet te overzien. Duizenden of tienduizenden doden, daar heeft men voorlopig nog het raden naar. Ook de mannen, vrouwen en kinderen die van het ene moment op het andere geen dak meer boven hun hoofd hebben en die thans creperen omdat de tyfoon ook al wat eetbaar was ofwel meenam ofwel vernietigde, zijn niet te tellen.

  De hulpverlening kwam traag op gang. Ten eerste door nog een tweede, doch minder straffe tyfoon die inmiddels landinwaarts trok. Ten tweede was de luchthaven van het meest getroffen gebied, Tacloban, volledig vernield en moesten Europese en Amerikaanse hulpverleners creatief zijn om ter plaatse te geraken.

  Ook het land zelf heeft een soort van ‘noodfonds’, just in case. De hulppakketten daarvan beginnen echter ook nu pas bij de inmiddels uitgehongerde slachtoffers te geraken. De reden? De vicepresident van de Filipijnen moest eerst nog… zakjes laten drukken met verkiezingspropaganda! “sagisag ng pangalawang pangulo”, wat zoveel betekent als: “Vanwege de viceprecident”. Die de komende verkiezingen president hoopt te worden, dat spreekt voor zich.

  De bevolking aldaar vindt de stunt van Jejomar Binay allerminst grappig: “Andere landen komen ook met hulppakketten. Daarop staat toch ook niet vermeld waar die vandaan komen?” tot “Het is schandalig dat omwille van zoiets mensen nog dagenlang moesten wachten op hun eerste hulp” zijn er niet uit de lucht gegrepen. Amerikaanse hulptroepen lieten alvast weten dat ze niet zullen toestaan dat een Filipijnse politieker hun hulpgoederen ook maar met één vinger aanraakt… (SL)

  Men vroeg me of ik ook een duit in het zakje ging doen om de Filipino’s te helpen?

  Recente informatie heeft nogmaals aangetoond dat de NGO’s als  11-11-11 veel meer geld verbranden voor zichzelf dan dat er geld terecht komt bij de mensen. En wees gerust: ook de plaatselijke overheden snoepen daar ook nog eens van. Om jullie een indruk te geven: ziehier de balans van de 11.11.11.

  resulatenrekening_2013

  En dan nog volgend artikel waarin luchtmachtgeneraal Karel Vervoort, waaruit blijkt dat het met vliegtuigen droppen van hulpgoederen veel beter efficiënter en sneller zou gaan, maar waar dat wordt tegengehouden door de NGO’s die dan quasi overbodig zouden worden en waardoor ze niet meer kunnen doen alsof het voedsel en andere hulpgoederen uit hun zak komen.

  1400788_10202478703590560_753879545_oEn we kunnen zo nog een tijdje doorgaan.

  Nee, ik ben voor Z11-Z11-Z11 (zelf-zelf-zelf), al de rest blijkt weggegooid geld en houdt de corrupte regimes, de waanzinnige bevolkingsexplosie en alle wantoestanden in stand.

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Dialoog met onze eigen correspondent op de Filipijnen — 4 reacties

 1. ik verschiet er niet van ik weet al langer dat hulpgoederen niet bij de mensen komen dat heb ik in afrika meegemaakt het is een echte schande

 2. En al opgemerkt dat de rijke Islamitische landen zoals bv Saoedi Arabië en Qatar nooit een € geven aan niet Islamitische landen getroffen door natuur geweld?
  De godsdienst van de vrede toont telkens zijn waar gelaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *