Als het nu nog niet bewezen is dat de klimaathoax een regelrechte fraude is, georganiseerd door rasechte hersenspoelende criminelen ….

Honderdduizenden betogers in zo’n 150 landen: grootste wereldwijde klimaatprotest ooit, straks volgt Brussel

Vandaag om 06:59 | Bron: BELGA, The Guardian

Honderdduizenden betogers in zo’n 150 landen: grootste wereldwijde klimaatprotest ooit, straks volgt Brussel
Sydney in Australië Foto: EPA-EFE

“Honderdduizenden in Australië, nog een paar tienduizend in Azië, en in New York worden straks zelfs een miljoen mensen verwacht. In totaal vinden in zo’n 150 landen meer dan 5.000 acties plaats voor het klimaat. Straks om 13.30 uur volgt ook nog Brussel, met naar verwachtingen zo’n 15.000 mensen. ” Aldus het Nieuwsblad.

Honderdduizenden (300.000 volgens le Matin) bedrogen stumperds in Australië, nog een paar tienduizend onder-ontwikkelden in Azië en zelfs een miljoen door de gebuisde presidentskandidaat “Al Gore” gehersenspoelden in New-York.

Natuurlijk volgt Brussel met gemanipuleerde scholieren en imbecielen, na Straatsburg de hoofdstad van de EU, hoofdstad van manipulatie, dictatuur, leugen en bedrog. Laatste keer dat ze (15000 imbeciele losers) vriendelijk op straat kwamen !!! Van arrogante chantage gesproken!!

1984 voluit. Kan het nog erger?! Ja, zeker: Federale politie moet gezichtsherkenning stopzetten ! Wij mogen dus vermoord worden!!!

image_pdfimage_print
Share

Ge moet maar durven!!

Arco en Swiggers eisen 12 miljoen euro van coöperanten

Francine Swiggers. ©BELGA

Aldus “De Tijd”

Arco en zijn gewezen topvrouw Francine Swiggers slaan in de rechtszaak van Deminor rond de val van Arco terug met een claim en een forse eis voor een rechtsplegingsvergoeding. ‘Dat maakt geen schijn van kans’, reageert Deminor, dat de gedupeerden verdedigt.

Na een lange stilte rond Arco duikt er in de juridische strijd rond de ondergang van de gewezen Dexia-grootaandeelhouder, in het zog van de financiële groep zelf in 2011, nu een nieuw element op: een tegenzet van Arco en de vroegere topvrouw van de gewezen financiële arm van Beweging.net (ex-ACW), Francine Swiggers. Zij is nu nog een van de vereffenaars van Arco. Francine Swiggers eist een schadevergoeding wegens het voeren van ‘een tergend en roekeloos geding’.

De Standaard maakte donderdag melding van die eis van Swiggers, op basis van een bericht van Deminor aan zijn cliënten.

De tegenzet valt te situeren in de rechtszaak van het advieskantoor Deminor, namens ruim 2.000 Arco-coöperanten, tegen Arco, Belfius, de Belgische staat en Swiggers. Arco sloeg eerder al terug met een procedure tegen Deminor. Daarbij komt nu een eis van Swiggers voor een schadevergoeding wegens het voeren van ‘een tergend en roekeloos geding’, van voorlopig 1 euro per coöperant. 

Webcast

Bovendien wil ze dat elke ­coöperant in de procedure veroordeeld wordt tot een rechtplegingsvergoeding van 1.200 euro. Die rechtplegingsvergoeding vraagt ze voor het ‘kennelijk onredelijke karakter van de vorderingen’ en de ‘deloyale proceshouding’ van de procederende coöperanten. Ze vindt dat de coöperanten en Deminor te ver zijn gegaan, onder meer door haar dagvaarding aan te kondigen via een door Deminor georganiseerde webcast.

Dat betekent samen, als die eisen worden ingewilligd, dat de 2.168 procederende coöperanten het risico lopen 2,6 miljoen euro te moeten betalen aan Swiggers. Dat bedrag kan bovendien nog oplopen tijdens de procedure, net als de 1 euro.

Meer dan Deminor

Daar houdt het echter niet op. Volgens onze informatie vraagt Arco zelf ook een forse rechtsplegingsvergoeding, van in totaal ruim 9 miljoen euro. Dat staat ook in het bericht van Deminor. Het gaat om 1.440 euro per coöperant en per Arco-vennootschap. Dat brengt de rekening op 4.320 euro per eiser. Er is geen sprake van een tergend en roekeloos geding: we spelen op de zaak en niet op de man.

Samen vorderen ze dus ongeveer 12 miljoen euro. Dat is opvallend: het is het dubbel van de zowat 6 miljoen euro (plus intresten) die Deminor wil als vergoeding voor de gedupeerde coöperanten die hun geld dreigen te verliezen door het Arco-debacle.

Procespartijen hebben, als ze winnen, recht op een rechtsplegingsvergoeding, zeg maar een betaling van hun advocaten- en proceskosten. Dat is wettelijk zo bepaald. Ze kunnen dan ook zo’n vergoeding vragen en dat gebeurt standaard in alle rechtszaken.

‘Volledig ongegrond’

Managing partner Erik Bomans van Deminor zegt in een reactie echter dat Arco en Swiggers te ver gaan door een bedrag te eisen per coöperant. ‘Er was onduidelijkheid over de vergoeding bij een grote groep eisers. Maar na rechtspraak van het Hof van Cassatie is dat nu verduidelijkt in de wet: ze kunnen maar één keer een vergoeding vragen. De eis is volledig ongegrond en we denken dat die geen schijn van kans maakt. Er is ook geen sprake van een tergend en roekeloos geding: we spelen op de zaak en niet op de man. Uiteraard hebben de partijen het recht zich te verdedigen.’

Christian Van Buggenhout, de advocaat van Arco, deelt die juridische visie uiteraard niet. Hij verwijst onder meer naar de saga rond Lernout & Hauspie, waar ook sprake is van een individuele afhandeling en geen collectieve.

De kwestie kan Deminor zuur opbreken: het beloofde in 2015 bij een verlies de eventuele rechtsplegingsvergoeding voor zijn rekening te nemen, iets waar Swiggers en Arco nu aan herinneren. Deminor zei donderdag die belofte gestand te zullen doen.

Ook Belfius en de staat vragen overigens een rechtsplegingsvergoeding in het Deminor-geding. Bij Belfius gaat het om ongeveer 1 miljoen euro. De staat heeft geen bedragen vermeld.

‘Absoluut niet ontmoedigd’

Er is trouwens nog een veel grotere groep procederende coöperanten. Met zo’n 5.500 hebben ze zich aangesloten bij de vereniging ArcoClaim, die zich laat bijstaan door advocaat Geert Lenssens. Die zegt ‘absoluut niet ontmoedigd’ te zijn door het nieuws. Hij merkt op dat ArcoClaim buiten schot blijft bij de eis van Swiggers omdat zij geen procespartij is in het geding van ArcoClaim. Wat niet wegneemt dat Arco alsnog een rechtsplegingsvergoeding zal eisen, net als de andere gedagvaarde partijen. 

Dat neemt niet weg dat er onrust, en vooral ook ongeloof, heerst onder de coöperanten. ‘Dit gaat echt te ver’, reageert een van hen.

N.v.d.r.: Minister van justietie ‘ARCO-Geens’ blijft voorlopig op post tot er een nieuwe Belgische regering is. Allicht vormt dat een verklaring voor de ontstellende arrogantie van een bende misdadige oplichters. De gedupeerden zijn allemaal tjeven. Van die hoek moet men dus geen kordate reactie verwachten!

image_pdfimage_print
Share

Climate gate

Het politieke establishment heeft in zijn nieuwste aflevering van Climate Propaganda 2019 geprobeerd om vlees te bashen, waarbij de Democratische kandidaten voor het presidentschap allemaal suggereren dat het misschien tijd is voor de regering om het eten van vlees te beperken om de planeet te redden van klimaatverandering.

En zou je het niet weten, maar niemand minder dan Al Gore kan er flink van profiteren als ze succesvol zijn.

Je zult hier niets over horen van de reguliere media, maar Gore is momenteel de grootste investeerder in “Beyond Meat”, een nep-vleesbedrijf dat met ‘veganistische’ voedselcreaties leurt die gemaakt zijn van dingen zoals genetisch gemodificeerde sojabonen , mononatriumglutamaat (MSG), en verschillende andere gezondheidsvernietigende ingrediënten en chemicaliën.

Als deze inspanningen voor het demoniseren van vlees door de klimaatgekken op de juiste manier uitpakken, zouden vleesetende mensen gedwongen kunnen worden om ofwel vegetarisch te gaan of hun traditionele hamburgers te vervangen door Beyond Meat-variëteiten – wat betekent dat Gore miljarden dollars verdient en profiteert van nog een belachelijker klimaatmisdrijf.

Het was niet genoeg voor Gore om miljoenen te maken van zijn An Inconvenient Truth-documentaire, die vol leugens zit over ijsberen die afsterven en oceaanniveaus die stijgen omdat mensen in auto’s rijden die op fossiele brandstoffen rijden.

Nu wil Gore je steaks wegnemen in de naam van het stoppen van de opwarming van de aarde, en dat geldt ook voor zijn democraatvrienden die strijden om het Ovale Kantoor.

“Al Gore staat op het punt om miljoenen te halen uit een rapport van het World Resources Institute voor het verminderen van de vleesconsumptie, een rapport dat zeker zal bijdragen aan het verhogen van de winst voor de vleesvervangende fabrikanten – waarin Gore toevallig een grote stakeholder is”, legt een rapport uit.

“Al Gore, partner en adviseur van Kleiner Perkins, de grote investeerder van Beyond Meat, haalt miljoenen binnen, als regeringen stappen ondernemen om de reële vleesconsumptie te beperken en burgers te dwingen de dubieuze vervangers en namaakproducten te consumeren.”

Al Gore profiteerde ook sterk van Obama’s “groene energie” oplichting

Marc Morano van Climate Depot kreeg onlangs de kans om met Mark Steyn van Fox News te praten om de financiële banden van Gore met de nepvleesindustrie te bespreken. Tijdens hun gesprek legde Morano uit dat Gore heel goed de ‘post-vlees miljardair’ van de wereld zou kunnen worden, als deze Democraten op de een of andere manier hun doel zouden bereiken om de hele wereld te dwingen – (zij zelf natuurlijk niet) – om een ​​’plantaardig’ dieet te nemen vrij van vlees.

“Het bestaat uit 22 ingrediënten, waaronder bamboe en aardappelzetmeel, en nu is het de meest succesvolle IPO dit jaar,” verklaarde Morano over Beyond Meat. “En tegelijkertijd schrijven de medewerkers van Gore rapporten waarin vlees wordt veroordeeld en het eten wordt gekoppeld aan het klimaat (verandering). Hij lobbyt in wezen voor voorschriften die hem opnieuw zullen verrijken. ”

Morano’s “alweer” opmerking verwijst naar geintjes die Gore uithaalde tijdens de Obama-jaren, toen 44 miljarden belastingbetaler dollars in “groene energie” bedrijven stortten, waarvan vele uiteindelijk kaput gingen voordat iemand zelfs maar wist waar het geld naartoe ging.

Het bleek dat Gore een relatie had met ongeveer 14 verschillende bedrijven die delen van Obama’s $ 2,5 miljard ‘groene stimulus’ ontvingen, wat betekent dat Gore in feite belastinggeld kreeg zonder absoluut goede reden, behalve dat hij een linkse boef is.

“Als een democraat het Witte Huis wint, komt er een hele stimulans van nepvlees”, waarschuwt Morano en merkt op dat de Verenigde Naties al van plan zijn een nieuw klimaatakkoord te implementeren dat uiteindelijk zal leiden tot torenhoge vleesprijzen – wat een meevaller betekent van slecht verkregen winst voor Gore en zijn mede-klimaatleugenaars.

En D666 en Groen rechts likken zich al om de mond in Nederland…

Lees verder bij de bron: worldunity.me

De hele klimaat hetze is frauduleus!

image_pdfimage_print
Share

De extreem linkse (nationaal-socialistische) neo-Nazi Close vermoordt de vrijheid van meningsuiting.

Van ocharme 51 goed bedoelende betogers! “Hoewel de extreemrechtse ‘Mars op Brussel’ verboden werd, daagden er toch enkele tientallen betogers op. De Brusselse politie greep meteen in: 51 betogers in de buurt van het Spanjeplein werden administratief aangehouden. Jawel!

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) besliste vrijdag dat de extreemrechtse ‘Mars op Brussel’ vandaag niet mag doorgaan, maar de organisatoren lieten op sociale media weten het verbod naast zich neer te leggen. Ze riepen sympathisanten op om hun verontwaardiging te komen uiten over het ontbreken van Vlaams Belang in de Vlaamse regering.

Na de middag verzamelden enkelen tientallen betogers in de buurt van het Spanjeplein, vlak aan het Centraal Station, waar de mars moest vertrekken.

De Brusselse politie was massaal ter plaatse en vroeg hen om weer naar huis te gaan. 51 mensen die weigerden, werden administratief aangehouden. Dat bevestigt Ilse Van de keere, aan De Standaard. ‘De meesten zijn gekend bij de diensten voor weerspannigheid, hooliganisme, discriminatie en geweld’, aldus Van de keere. Eén van hen droeg een bivakmuts.

De extremistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw zou achter de organisatie zitten.

De politie heeft vandaag de handen vol in de hoofdstad. De federale politie moet om 14.30 uur echter ook de veiligheid garanderen in de omgeving van het Lotto Park, het stadion van voetbalclub Anderlecht, voor de match tegen Antwerp. Om 15 uur passeert de Balloon’s Day Parade in de buurt van het Centraal Station, een optocht met reuzegrote ballonnen.”

Wat een ondraaglijke en reusachtige verantwoordelijkheid !!

De hoofdstroom media deden hun werk zoals gebruikelijk. Verontwaardigde en uiteraard protesterende burgers worden afgeschilderd als “extreemrechts” en door de “Brusselse plissie” bij monde van ‘Ilse Van de Keere’, weggezet als criminelen, vooraf rn zonder proces schuldig verklaard aan ” weerspannigheid, hooliganisme, discriminatie en geweld” . We leven waarachtig in 1984 van Orwell, of nog erger!

image_pdfimage_print
Share

“Kinderen leren dat (niet-islamitische) “ongelovigen” de doodstraf verdienen”

Ophef in Nederland over salafisme in Koranscholen:

Allemaal flauwekul! Salafisme is een bijvoeglijk naamwoord om de realiteit te verkleinen en te verduisteren. Alle onderdelen en islamitische sub-obediënties huldigen dezelfde doctrine en respecteren dezelfde bronteksten: de koran, de Sira en de Ahadith.

Salafistisch is dus een bijvoeglijk naamwoord om de realiteit voor idioten te verduisteren en ons derhalve de waarheid te onthouden en die zelfs brutaal te censureren !! De héle islam tot in de kleinste apocriefe obediënties wil alle andere beschavingen en dus ook de onze vernietigen. Zo eenvoudig is dat !! Niks “salafisme”, dit is modale, doordeweekse en eenvoudige islam! Overeenkomstig hun onweerlegbare bronteksten. Onderwerping tot elke prijs!

” In Nederland is er ophef ontstaan over enkele salafistische moskeescholen, waar kinderen onder meer zouden leren dat mensen met een ander geloof of een andere levensovertuiging de doodstraf verdienen. Dat blijkt uit een onderzoek van tv-programma Nieuwsuur en de krant NRC Handelsblad. Ook vanuit ons land hoort VRT NWS verschillende verhalen. “Je hoort dat ouders hun kinderen wegtrekken uit Koranscholen omdat er dingen gezegd worden die niet koosjer zijn”, zegt expert Stef Meerbergen in “Het Journaal”. Hanne Decre di 10 sep 23:45

Voor het onderzoek bestudeerden de twee media (“Nieuwsuur”, een programma van de Nederlandse openbare omroep NOS, en de Nederlandse krant NRC) het lesmateriaal van tientallen moskeescholen die salafistisch zijn of er toch door beïnvloed worden.  Analyse Majd Khalifeh Wat voor ons gevaarlijk salafisme is, is voor de kinderen in Saudi-Arabië gewone leerstof 15:35

En wat blijkt? In een aantal salafistische moskeescholen leren leerlingen dat mensen met een ander geloof of een verschillende levensovertuiging de doodstraf verdienen en dat ze zich moeten afkeren van de Nederlandse samenleving. Zo krijgen ze volgens NOS bijvoorbeeld invuloefeningen of multiple-choice-vragen waarbij ze moeten kiezen welke straf de juiste is voor onder andere mensen die overspel plegen, homoseksuelen, afvalligen of tovenaars. De keuzes zijn dan zweepslagen, stenigen of doden met een zwaard.

In Nederland zouden er minstens 50 moskeescholen zijn die ofwel salafistisch zijn, ofwel er sterk door zijn beïnvloed. Meer dan duizend kinderen volgen er ’s avonds of in het weekend les. De scholen worden gefinancierd vanuit Saudi-Arabië.

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal” en lees verder onder de beelden:

U kan de hele reportage hier bekijken. 

N.v.d.r.: Opgelet !! De bewering in de uitzending van de NOS (minuut 34:01) dat “emigreren naar een islamitisch land” hijrah heet, is niet alleen fout, het is ook een flagrante leugen. Hijrah staat gewoon voor “migratie” . ‘Naar een islamitisch land’ is gewoon een geëxtrapoleerde islamofiele fantasie van de NOS of, wat waarschijnlijker is, een poging om islamitische jongeren te ronselen voor IS in Syrië en Irak.

Elke migratie ter bevordering van de islam (aka onderwerping) is = Hijrah. De geluidsband vertegenwoordigt een mening van een uitzonderlijke zonderling die helemaal niet mee is met de mohammedaanse doctrine. Daarin is Hijrah uitsluitend vermeld als een manier om kafir/kuffar te kunnen onderwerpen. Historisch deed Mohammed twee keer aan hijra. Een eerste keer toen hij van uit Mekka migreerde naar Yathrib, bevolkt door polytheïsten en Joden. Nadien werd de naam omgedoopt tot ‘stad van de profeet’: Medina en bleef daar geen enkele niet-onderworpen Jood of polytheïst meer over. De tweede Hijrah van Mohammed was die van Medina naar Mekka om de Mekkanen te onderwerpen. Weerom een migratie naar een territorium dat moest veroverd worden. Wat ook gebeurde. Migratie hijrah dus naar nog te veroveren gebied is een typisch onderdeel van jihad. Migratie door terugkeer naar islamitisch territorium is geen hijrah!

Geschokte reacties

Bij onze noorderburen wordt er geschokt gereageerd op de uitzending. Enkele politici van verschillende partijen willen een wetswijziging dat de onderwijsinspectie ook zou kunnen ingrijpen in het informele onderwijs. En ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën maakt zich zorgen over de invloed van het salafisme. In een getuigenis aan NOS zegt Said Bouharrou: “Het is vijf voor twaalf.”

En in België?

Koranscholen bestaan ook in België, en ook hier zijn er misbruiken. “Als je rondbelt, hoor je verschillende verhalen”, zegt VRT NWS-journalist Stef Meerbergen in “Het Journaal”.

“Dan hoor je dat ouders hun kinderen wegtrekken uit Koranscholen omdat daar dingen gezegd worden die niet koosjer zijn. Of hoor je leraren zeggen dat als ze les geven over homoseksualiteit, zoiets niet gesmaakt wordt door leerlingen die in een Koranschool zitten. Sommige leraren voelen zich geïntimideerd en zelfs bedreigd.”

Volgens de Staatsveiligheid zijn er in België honderd salafistische organisaties, al zorgen zeker niet álle salafisten – de grote groep eigenlijk – voor problemen. “Het verschil met Nederland is dat je daar heel grote moskeeën hebt met een duidelijke stempel. Dat is niet zo in België. Hier had je de grote moskee in Brussel, maar die heeft de banden met Saudi-Arabië doorgeknipt.”

Herbekijk hieronder de analyse van onze reporter Stef Meerbergen in “Het Journaal”:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/09/10/nederland-moskeescholen/

De tweede kamer kan zich daar natuurlijk zorgen over maken maar dit brengt niet de minste aarde aan de dijk. Zouden de Vlaamse politiekers het er beter van af brengen? Ik vrees van niet! De verkozenen des volks vertegenwoordigen hun kiezers niet meer. Zo eenvoudig is het. “Afstraffen” dus! Geen centen meer voor volksverraders!

Zelfs Kack‘ schaamt zich niet om het probleem te minimaliseren !!!

image_pdfimage_print
Share

Vernietiging van vrije meningsuiting in Frankrijk en Duitsland en op het internet

door Judith Bergman
7 September 2019

Oorspronkelijk Engels Item: Killing Free Speech in France, Germany and on the Internet

  • Begin juli keurde de Franse nationale vergadering een wetsontwerp goed om online haatzaaien in te perken. Het wetsontwerp geeft sociale mediaplatformen 24 uur de tijd om “haatdragende inhoud” te verwijderen of het risico te lopen op boetes van tot 4% van hun wereldwijde inkomsten. Het wetsvoorstel is naar de Franse Senaat gegaan en kan na het zomerreces van het parlement wet worden. Als dat het geval is, zal Frankrijk het tweede land in Europa zijn, na Duitsland, dat een wet aanneemt waarbij een socialemediabedrijf in naam van de staat rechtstreeks de gebruikers censureert.
  • Als je weet dat alleen al een Facebook-post je voor de rechter zou kunnen brengen dan zet dat waarschijnlijk een domper op je verlangen om vrijuit te spreken.
  • Als de overeenkomst van Facebook met Frankrijk door andere Europese landen wordt nagevolgd, zal de vrijheid van meningsuiting in Europa, met name op het internet, waarschijnlijk als sneeuw voor de zon verdwijnen.
  • Terwijl Facebook beweert online te strijden tegen haatzaaiende woorden, waaronder de bewering dat het miljoenen posts met terroristische inhoud van zijn platform heeft verwijderd, staan er volgens een recent rapport van de Daily Beast nog steeds 105 berichten van enkele van de beruchtste terroristen van Al-Qaeda op Facebook en YouTube.

In mei riep Frankrijk op tot meer overheidstoezicht op Facebook. Nu heeft Facebook ermee ingestemd om de identificatiegegevens van Franse gebruikers die verdacht worden van haatzaaiende uitlatingen op haar platform over te dragen aan Franse rechters, aldus Cédric O, de Franse staatssecretaris voor de digitale sector.

Nog eerder, volgens een Reuters rapport, “had Facebook zich onthouden van het doorgeven van identificatiegegevens van mensen die verdacht worden van haatzaaiende uitlatingen, omdat het niet verplicht was om dit te doen onder Amerikaanse/Franse wettelijke conventies en omdat het bezorgd was dat landen zonder een onafhankelijke rechterlijke macht er misbruik van zouden kunnen maken”. Tot nu toe, zo merkte Reuters op, had Facebook alleen samengewerkt met de Franse rechterlijke macht in zaken die verband hielden met terroristische aanslagen en gewelddaden door de IP-adressen en andere identificatiegegevens van verdachte personen over te dragen aan Franse rechters indien die dit formeel eisten.

Nu echter schijnt “haatzaaien” – waarmee alle afwijkende meningen gemakshalve worden geëtiketteerd – vergelijkbaar te zijn geworden met terrorisme en is het een gewelddadige misdaad geworden. Hoe autocratisch, maar Cédric O houdt er blijkbaar van: “Dit is groot nieuws, het betekent dat de rechtsgang normaal zal kunnen verlopen.”

Het is zeer waarschijnlijk dat andere landen een soortgelijke overeenkomst met Facebook willen; het lijkt ook waarschijnlijk dat Facebook zich daaraan zal houden. In mei bijvoorbeeld, toen Frankrijk debatteerde over wetgeving die een nieuwe “onafhankelijke toezichthouder” de macht zou geven om aan technische netwerkbedrijven tot 4% boete van hun wereldwijde inkomsten op te leggen als ze niet genoeg doen om “haatdragende inhoud” van hun netwerk te verwijderen, merkte Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, op: “Ik hoop dat het [het Franse voorstel] een model kan worden dat in de hele EU kan worden gebruikt.”

Frankrijk is het eerste en tot nu toe enige land dat een dergelijke overeenkomst met Facebook is aangegaan.

De nieuwe overeenkomst kan het einde betekenen van de de-facto vrije meningsuiting op Facebook voor Franse burgers. Zelfcensuur in Europa is al wijdverbreid: een recent onderzoek in Duitsland toonde aan dat tweederde van de Duitsers “zeer voorzichtig” is over de onderwerpen die ze in het openbaar willen bespreken – de Islam en de migranten zijn het meest taboe.

De Franse autoriteiten zijn al bezig om een extreem publiek voorbeeld te stellen van wat er kan gebeuren met hen die hun vrijheid van meningsuiting op het internet gebruiken. Marine Le Pen, president van de Rassemblement National kreeg onlangs het bevel om terecht te staan en kan een maximumstraf van drie jaar gevangenisstraf en een boete van 75.000 euro krijgen voor het verspreiden van “gewelddadige berichten die aanzetten tot terrorisme of pornografie of de menselijke waardigheid ernstig schaden”. In 2015 had ze beelden getweet van wreedheden die door ISIS in Syrië en Irak waren begaan om te laten zien wat ISIS aan het doen was.

Als de overeenkomst van Facebook met Frankrijk wordt overgenomen door andere Europese landen, zal wat er nog over is van de vrijheid van meningsuiting in Europa, vooral op het internet, als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Begin juli keurde de Franse nationale vergadering een wetsontwerp goed om online haatzaaien in te perken. Het wetsontwerp geeft sociale mediaplatformen 24 uur de tijd om “haatdragende inhoud” te verwijderen of het risico te lopen op boetes van tot 4% van hun wereldwijde inkomsten. Het wetsvoorstel is naar de Franse Senaat gegaan en kan na het zomerreces van het parlement wet worden. Als dat het geval is, zal Frankrijk het tweede land in Europa zijn, na Duitsland, dat een wet aanneemt waarbij een socialemediabedrijf in naam van de staat rechtstreeks de gebruikers censureert.

Ook in Duitsland – waar de censuurwet, bekend als NetzDG, Facebook ook verplicht om binnen 24 uur inhoud te verwijderen, of boetes van tot 50 miljoen euro tegemoet te zien- heeft het Bundesamt für Rechtsanwalt Facebook begin juli een wettelijke boete van 2 miljoen euro opgelegd “voor de onvolledige informatie in haar gepubliceerde rapport [de publicatie van zijn transparantieverslag voor de eerste helft van 2018, dat vereist is in het kader van de NetzDG] inzake het aantal klachten over illegale inhoud. Dit geeft het grote publiek een vertekend beeld van zowel de hoeveelheid illegale inhoud als van de reactie op het sociale netwerk”.

Volgens het Duitse Bundesamt für Rechtsanwalt informeert Facebook zijn gebruikers onvoldoende over de mogelijkheid om “criminele inhoud” in het specifieke “NetzDG-meldingsformulier” te melden:

“Facebook heeft twee meldsystemen: de standaard feedback- en meldkanalen enerzijds en het ‘NetzDG-meldformulier’ anderzijds. Gebruikers die een klacht willen indienen over criminele inhoud onder de Wet Handhaving Netwerken worden in de richting van de standaardkanalen gestuurd, omdat het naast elkaar bestaan van standaardkanalen en het ‘NetzDG-meldingsformulier’ onvoldoende transparant is gemaakt en het ‘NetzDG-meldingsformulier’ te verborgen is… Waar sociale netwerken meer dan één meldkanaal aanbieden, moet dit duidelijk en transparant worden gemaakt voor de gebruikers en de klachten die zij via deze kanalen ontvangen, moeten worden opgenomen in het transparantieverslag. Procedures voor de behandeling van klachten over illegale inhoud hebben immers een aanzienlijke impact op de transparantie.

In een reactie daarop zei Facebook:

“We willen haatzaaien zo snel en effectief mogelijk uit de wereld helpen en daar werken we aan. We zijn ervan overtuigd dat onze gepubliceerde NetzDG-rapporten in overeenstemming zijn met de wet, maar zoals veel critici hebben opgemerkt, is de wet niet duidelijk genoeg.”

Terwijl Facebook beweert online te strijden tegen haatzaaiende woorden, waaronder de bewering dat het miljoenen posts met terroristische inhoud van zijn platform heeft verwijderd, staan er volgens een recent rapport van de Daily Beast nog steeds 105 berichten van enkele van de beruchtste terroristen van Al-Qaeda op Facebook en YouTube.

Onder de terroristen bevinden zich Ibrahim Suleiman al-Rubaish, die meer dan vijf jaar gevangen werd gehouden in Guantanamo Bay vanwege training met al-Qaeda en het vechten met de Taliban in Afghanistan tegen de Verenigde Staten, en Anwar al-Awlaki, een in Amerika geboren terrorist; beiden gedood door Amerikaanse droneaanvallen. Volgens een Amerikaanse ambtenaar voor terrorismebestrijding in september 2016:

“Als je naar de mensen zou kijken die de terreurdaden hadden gepleegd of gearresteerd zijn en je had een peiling gehouden, dan zou je opmerken dat de meerderheid van hen op de een of andere manier in contact stond met Awlaki.

Awlaki predikte en verspreidde al in de jaren negentig zijn boodschap van jihad in Amerikaanse moskeeën. In de Masjid Ar-Ribat al-Islami moskee in San Diego, tussen 1996-2000, woonden twee van de toekomstige 9/11 kapers zijn preken bij. Hij zou ook verschillende andere terroristen hebben geïnspireerd, zoals de Fort Hood terrorist, Majoor Nidal Malik Hasan, met wie hij e-mails heeft uitgewisseld, en de gebroeders Tsarnaev, die een bom plaatsten tijdens de marathon van Boston in 2013. Blijkbaar stoort dat soort activiteiten Facebook niet: Het Daily Beast vond naar verluidt deze video’s door eenvoudige zoekopdrachten in het Arabisch met alleen de namen van de jihadisten.

Dat Facebook “creatief” lijkt te zijn in hoe het ervoor kiest om zijn eigen regels te volgen, is niets nieuws. Zoals eerder gemeld door het Gatestone Institute, heeft Ahmad Qadan in Zweden twee jaar lang publiekelijk geld ingezameld voor ISIS. Facebook verwijderde de berichten pas nadat de Zweedse veiligheidsdienst (Säpo) Facebook benaderde. In november 2017 werd Ahmad veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf voor het gebruik van Facebook om geld in te zamelen voor de financiering van wapenaankopen voor de ISIS en Jabhat al-Nusra terreurgroepen en voor het plaatsen van berichten waarin werd opgeroepen tot “ernstige gewelddaden, voornamelijk en onevenredig gericht tegen burgers met de bedoeling om terreur onder het publiek te creëren.”

In september 2018 onthulden de Canadese media dat een terroristenleider in Toronto, Zakaria Amara, tijdens het uitzitten van een levenslange gevangenisstraf voor het beramen van door Al-Qaeda geïnspireerde aanslagen met vrachtwagens in het centrum van Toronto, toch een Facebook-pagina had waarop hij foto’s en notities vanuit de gevangenis plaatste over wat van hem een terrorist gemaakt had. Pas nadat de Canadese media contact hadden opgenomen met Facebook om te vragen naar de account, verwijderde Facebook Amara’s account “vanwege het schenden van gemeenschapsnormen”.

Wanneer zal het voor Facebook – en YouTube – een prioriteit worden om materiaal van de terrorist Anwar al-Awlaki te verwijderen, wiens ophitsing echte terroristen heeft geïnspireerd om mensen te doden?

Judith Bergman, een columnist, advocaat en politiek analist, is een Onderscheiden Senior Onderzoeker bij Gatestone Institute.

image_pdfimage_print
Share