Ik moet vaststellen: Wij zijn gewoon niet goed genoeg.

Ik ben het met de keuze van de winnaar(s) van de “Prijs voor Mensenrechten 2014” niet eens !

Ze hadden die prijs moeten toekennen aan Farid Le Fou ! Helaas was hij op de dag van de uitreiking in Antwerpen onvindbaar. Er werd dan een vervanger gezocht, en die werd gevonden in de veertigkoppige drugsbende die vele jongeren aan een verslaving helpen, en die onlangs werd vrijgelaten wegens procedurefouten. Maar ook die moesten forfait geven omdat ze in alle stilte hun zaak aan het heropstarten waren in moeilijke omstandigheden. Dan viel hun oog op de rechters of advocaten in deze zaak die de vrijlating had mogelijk gemaakt, maar die wilden begrijpelijk uit het oog van de storm. Stemmen gingen op om de 2 ‘jongeren’ die in de buurt van Charleroi een automobiliste ‘per ongeluk’ vermoorden met een steen. Die zaak was echter te recent en werd weerhouden voor de prijs van volgend jaar. Dus werd de prijs toegekend aan alle criminelen die in de gevangenis overleden.

Als goede tsjeef, zelf jurist en minister van justitie (met kleine letters en niet te vertrouwen) was hij natuurlijk aanwezig, en hij beloofde zelfs grote inspanningen te doen om het leven van de prijswinnaars te verbeteren. Ons kent ons natuurlijk. Zelf had hij eerder aangedrongen ook het ACW/Arcopar te nomineren. Het had de boze spaarders en belastingbetalers kunnen bedaren. Maar de commissie voor de mensenrechten moest integer en autonoom beslissen zonder de indruk te wekken van een vriendendienst. Ook de bekende progressieve mensenrechten- en procedurepleiter Vander Velpen, voorzitter van de Liga der Mensenrechten verdedigde de keuze. Volgens hem moet er dan ook dringend meer geïnvesteerd worden in gezondheidszorg voor gedetineerden. Dat zou ook alle aanwezigen uit de justitieconomie ten goede komen.

Minister Koen Geens deed nog een opmerkelijke uitspraak: ” België staat dankzij onze uitstekende gezondheidszorg bekend als zowat het beste land om in te (komen) sterven, we mogen niet rusten voor we dat ook voor gedetineerden zijn.”Echt waar, het staat zo in de krant. Het publiek van juristen, dat even uit de ivoren toren was gekropen, applaudisseerden hierop hevig.

Verder beloofde Geens onder meer verder te zullen ijveren voor een regeling die gedetineerden aanspraak laat maken op een ziekteverzekering, meer alternatieve vormen van bestraffing, het terugdringen van het aantal gedetineerden in voorarrest en een minimale dienstverlening tijdens stakingen.

De zaal ging uit haar dak. Zeker omdat de belastingbetalers dat allemaal zullen betalen. Om het aantal gedetineerden te doen dalen kan de minister de politiediensten aansporen om minder actief te zijn, en de procureurs een richtlijn sturen om meer zaken te seponeren. Om de zware taak van cipiers te ondersteunen en om niet aan hun verdiende stakingsrecht te tornen kan er meer beroep gedaan worden op het leger, en misschien op vrijwilligers die Arabisch, Marokkaans of Roemeens spreken.

De uitreiking van de prijs, (bijwonen was gratis maar na inschrijving) werd uiteraard gevolgd door een receptie met voldoende hapjes en drank, betaald natuurlijk, rechtstreeks of onrechtstreeks, door de mensen die nooit een prijs winnen. Volgend jaar wil ik ook eens mee genieten, en dan weet ik bovendien wie er zoal aanwezig is. Zou ik misschien een lijstje kunnen krijgen voor onze journalistieke werking?

De politie werd die avond verzocht geen alcoholcontroles te laten plaatsvinden.

Ik kan jullie verzekeren dat ik nooit deze prijs in de wacht zal kunnen slepen. Daarvoor heb je uiteraard een belangrijke graad van verdienste en expertise nodig in het milieu. Ik zal dus doodgaan na vele jaren werken, afdokken, bedreigd en bestolen te worden, zonder een prijs voor verdienste. En met mij een hele boel anderen. We zijn gewoon niet goed genoeg moeten we vaststellen.

Oh ja, nog een laatste vraag: Wie mocht de geldsom verbonden aan die prijs in ontvangst nemen? Of is het alleen een oorkonde en een beeldje? Dat moet, als dat zo is, dan ook maar dringend veranderd worden.

http://www.gva.be/cnt/dmf20141214_01428517/prijs-voor-mensenrechten-2014-gaat-symbolisch-naar-gestorvenen-in-de-cel

Prijs voor Mensenrechten 2014 gaat symbolisch naar “gestorvenen in de cel”

Prijs voor Mensenrechten 2014 gaat symbolisch naar “gestorvenen in de cel”
Foto: BELGA 

Antwerpen – In het Justitiepaleis van Antwerpen is zondag de jaarlijkse Prijs voor Mensenrechten 2014 uitgereikt, een bekroning vanwege de Liga voor Mensenrechten van een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op vlak van mensenrechten. De prijs gaat dit jaar echter in het algemeen naar “gestorvenen in de cel”, om die mensen te eren en om aandacht te vragen voor de problematiek van gezondheidszorg in de Belgische gevangenissen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beloofde alvast te zullen werken aan beterschap.

“We zijn inderdaad niet bepaald een voorbeeld op het vlak van respect voor mensenrechten bij gedetineerden”, erkent minister Geens. “Vanaf dit jaar is het ook mijn verantwoordelijkheid om daar verandering in te brengen. België staat dankzij onze uitstekende gezondheidszorg bekend als zowat het beste land om in te (komen) sterven, we mogen niet rusten voor we dat ook voor gedetineerden zijn.”

Geens beloofde onder meer verder te zullen ijveren voor een regeling die gedetineerden aanspraak laat maken op een ziekteverzekering, meer alternatieve vormen van bestraffing, het terugdringen van het aantal gedetineerden in voorarrest en een minimale dienstverlening tijdens stakingen.

image_pdfimage_print
Share

Reacties

Ik moet vaststellen: Wij zijn gewoon niet goed genoeg. — 7 reacties

 1. Waarom verdienen misdadigers een ‘goede’ behandeling? Kan men dat uitschot niet gewoonweg opsluiten in kerkers. Dan zal het wel snel gedaan zijn. Ik snap het niet.

 2. De Liga voor Mensenrechten is dan ook een een laffe, islamofiele en multiculturele uitwas van onze “voel je goed en pluk de dag maatschappij” dat als een kankergezwel parasiteert op de ruggengraat van onze beschaving.
  Zo zijn er wel meer. Neem de georganiseerde zwendelaars van de klimaathoax bij voorbeeld, Amnesty International, Greenpeace, de EU en de Raad van Europa. Ze verloochenden allemaal hun originele idealen en doelstellingen en bogen die om tot iets wat alleen nog maar als links misbruik en zakkenvullende zelfbediening kan beschouwd worden.
  Dit is een enorm maatschappelijk probleem.

 3. Griffon, we zijn enkel goed om de rekeningen van de massa parasieten te betalen voor het overige moeten we zwijgen. Laten we dat nu eens omdraaien ds stoppen met de rekeningen te betalen en onze mond openen.

 4. Lap weer al ne verloren kost er bij. Wie zich van het leven wil beroven in de cel heeft daar vast wel een “goede” reden voor. Niet het achter tralies zitten doet hen deze beslissing nemen, want in hotel den houten lepel ontbreekt het de misdadigers aan niets.’t Zal wel iets anders zijn dat zit te wringen, en dat is hun probleem. Loop binnen de lijnen van de maatschappij en ze draaien jullie niet binnen.

 5. In dit “door houten koppen” geregeerd onland zijn ze volledig de pedalen kwijt indien “men” zich gaat bekommeren om het “welzijn van de gevangenen”.
  Men moet toch al vèr “over de schreef” gaan om zelfs maar maximum 36 maanden cel te krijgen… dus…degenen die méér krijgen zijn toch wèl al grote misdadigers (en dààr hoeft men géén pampers aan te besteden.)–> dààrbij komt nog de voorwaardelijke invrijheidsstelling na een volle derde-van-de-straf uitgezeten te hebben in een traliehotel 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *