De dotaties aan de politieke partijen. Tijd dat we hun handen uit onze zakken houden.

Het systeem van de particratie moet verdwijnen. De lijststem ook.

Niet alleen bepalen slechts enkelen en steeds dezelfde mensen wie verkozen kan worden, wie op de meest verkiesbare plaats staat. Het maakt dat de burger geen interesse meer toont , ze de indruk hebben dat hun stem toch niets uitmaakt. Dat is natuurlijk interessant voor politieke dynastieën, baronieën, en het nepotisme.

Ze bepalen ook wie er nooit verkiesbaar kan worden, wie welke politieke toekomst krijgt , welk lucratief baantje enz. Ze zijn de beste garantie voor de pensé unique aan de top. Ze zijn ook de dictatoriale organen die uit zelfbehoud, uit angst cordon sanitaires oprichten en zo de individuele wil en wens van de verkozenen en van de kiezers smoren, en ze zijn dus antidemocratisch.

Enkel de kornuiten krijgen toegang tot de partijtop, soms slechts als handpop, zoals dat bij VLD met Rutten het geval is. Bij gratie van de De Croo’s, de De Clercq’s, Dewael en nog enkelen die bepalen wat de papegaai zegt en mag zeggen. Dat heeft haar wel geen windeieren gelegd, maar er moet met haar tegelijk nooit gevreesd worden binnen de partij dat er een paleisrevolutie uitbreekt, dat ze hun kostbare vazen breekt en hun continuïteit in gevaar brengt.
Natuurlijk doet zich dat in mindere of meerdere mate voor in elke partij.

Bovendien kost een particratie te veel; zoals tot treurens toe blijkt uit de dotaties.
Een democratie van verkozen individuen die per probleem/onderwerp tijdelijke coalities zoeken en vormen is dan veel beter. Daarvoor is de burger natuurlijk gehouden na te gaan voor wie ze stemmen, en dat niet alleen op basis van een foto langs de kant van de weg, of het aantal keren dat hun tronie op TV te zien was; Veel meer politici zouden dan aan het woord komen in de parlementen. En mensen zouden hen (terug) kunnen kiezen op basis van hun verdiensten, intelligentie en standpunten >>> Een meritocratie dus.

Met dit systeem komen tegenstellingen als links en rechts te vervallen, zelfs nefaste ideologieën. Slechts ideeën blijven over al dan niet gesteund door het volk en de verkozen politici na duidelijke en logische argumentatie.

Natuurlijk moet dit verder uitgeschreven te worden, maar is dit medium misschien niet zo geschikt om dit uitgebreid te behandelen. Ik zal in volgende posts bij gelegenheid over een nieuw bestuurs- en kiessyteem uitbreiden. Dit zou een andere naam moeten krijgen dan de huidige ‘democratie’.
Ik zal er eens over nadenken hoe ik het ga noemen.

Research Thiery Debels: Published on

“De dotatie van de Kamer aan de politieke partijen werd berekend overeenkomstig de bepalingen van de wet van 4 juli 1989 op de beperking van en de controle op de verkiezingsuitgaven, en op de financiering en de open boekhouding van de politieke partijen. Een dotatie van 30.954.000 EUR is ingeschreven in de begroting 2019.”

213295/002DOC 54 Op 17 maart 2010 werd voor ICT aankopen een samenwerking tussen Fedict en het Koninklijk Paleis geformali...

image_pdfimage_print
Share

Reacties

De dotaties aan de politieke partijen. Tijd dat we hun handen uit onze zakken houden. — 2 reacties

  1. Die 30.000.000 euro moet dadelijk geblokkeerd worden, kijk je naar beelden die genomen worden in eender welke praat en slaapbarak dan kom je nooit aan 25% aanwezigheid maar wel elke maand de centjes op de rekening, WALGELIJK & DEGOUTANT.

  2. Als je er goed en lang genoeg over nadenkt is de ‘lijststem’ inderdaad totaal ondemocratisch.

    Vertegenwoordigers van ‘kiezers’ kunnen zich op die manier verschuilen achter het partij- amalgaam.

    Zo kwamen Hitler en Lenin aan de macht. Met Stalin en Goebbels als gevolg.

    Wat staat er ons nu te wachten na Stasi Mütti Merkel en dankorgel Jüncker?

    Führer Verrotstadt of Macron?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *